Förflytta dig till innehållet

Mängden blågrönalger i havet har ökat – sjöarna inte lika utsatta

Satellitbild på blågröna alger.

Satellitbild på blågröna alger.

Algläget via satellitbild onsdagen den 10 juli. Foto: Finlands miljöcentral


I Finlands södra och sydvästra havsområden har mängden blågrönalger ökat. I sjöarna är mängden blågrönalger liten för tidpunkten.

Finlands miljöcentral meddelar att ytblomningar också har observerats. Om det ostabila vädret fortsätter är det ändå osannolikt att ytblomningen ökar.
De senaste algobservationerna kan ses på informationssidan för finska sjöar och havsområden.
— Informationen baserar sig på tolkningar av satellitbilder, observationer som Gränsbevakningsväsendets piloter gjort och de mätningar som M/S Silja Serenades alginstrument tagit i havet mellan Helsingfors och Stockholm, säger forskaren Sirpa Lehtinen vid Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.
Under den gångna veckan har algobservationer gjorts på några håll i Finska viken, Skärgårdshavet och Bottenhavet.
Utanför Raumo och Pyhäranta har på vissa ställen rikliga mängder alger observerats. Algobservationer har också gjorts bland annat vid Själö och Korpoström, men där har det varit fråga om små mängder.
I sjöarna har algsituationen i sommar varit bättre än tidigare.
— Algobservationerna i våra sjöar har varit klart färre än vad som är typiskt för det här skedet av sommaren. På enstaka ställen har dock rikliga mängder blågröna alger rapporterats. Om det kyliga och blåsiga vädret fortsätter är risken för riklig ytblomning liten, säger Marko Järvinen vid Finlands miljöcentral.
Miljöcentralen påminner om att det är skäl att vara försiktig i vattenområden där blågröna alger finns. Algerna kan alltid utgöra en hälsorisk. Misstänker man fall av förgiftning ska man genast söka sig till vård och djur ska föras till veterinär.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter