Förflytta dig till innehållet

Många vill ha vaccin i Västnyland – tidsbokningen överbelastad

Arkiv/Jeanette Östman
en spruta injuceras i armen på en kvinna

Det har bokats betydligt fler tider för säsongsvaccinationer än i fjol. Det har också tagits ett stort antal pneumokockvaccin genast då vaccinationerna inleddes inom det västnyländska välfärdsområdet.

Tidsbokningen för säsongsvaccinationerna öppnades den 19 oktober 2023 och vaccinationerna inleddes i början av november.

– Det är fint att människor vill ta hand om sig själva och sina närstående genom att låta sig vaccineras, säger Leif Lakoma som är överläkare för bekämpning av smittsamma sjukdomar vid Västra Nylands välfärdsområde.

– Den stora efterfrågan syns i att det till exempel i Esbo hade bokats över 34 000 vaccinationstider fram till den 8 november, då det under samma period i fjol, inklusive i januari–februari, totalt vaccinerades cirka 36 000 invånare.

Kö i Esbo

Den stora efterfrågan på vaccin har överbelastat tidsbokningsnumren runt om i välfärdsområdet. Den största rusningen förekommer i Esbo, där fördröjningen för återuppringningen för närvarande är cirka en vecka.

– Vi strävar efter att öka resurserna i hela området så att fler vaccinationstider kan öppnas för november och december och så att telefonkön kan avvecklas snabbare, säger Lakoma.

Han påminner om att vaccinationstiden ska bokas på den egna hälsostationen. Barn under skolåldern och gravida kvinnor vaccineras på mödra- och barnrådgivningen.

Man ska boka sin vaccinationstid på nätet, om det är möjligt. Kommunspecifika anvisningar för tidsbokning finns på sidan för Välfärdsområdets hemsida för säsongsvaccinationer.

Äldre personer som bor på vårdhem får säsongsvaccinationer på sitt vårdhem. Säsongsvaccinationerna på vårdhem för äldre har inletts under den gångna veckan och vaccinationerna fortsätter under november. De äldre kan samtidigt få både influensavaccin och coronavaccin.

På Seniorinfo kan äldre få råd om säsongsvaccinationer. Det går dock inte att boka en vaccinationstid via Seniorinfo och de bedömer inte heller behovet av vaccination i hemmet.

Engångsvaccinerna mot pneumokocker som i år getts i samband med säsongsvaccinationen har tagit slut på HUS-apoteket och det är tyvärr inte längre möjligt att få dem. Fler pneumokockvaccin fås uppskattningsvis i början av 2024. De som hör till målgruppen kan då få vaccinet på sin egen hälsostation.

Läs mer om säsongsvaccinationerna i Västra Nylands välfärdsområde på adressen www.luvn.fi/sv/sasongsvaccination

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter