Förflytta dig till innehållet

Många testade på virtuell tidsresa till 1800-talets Åbo – Turku goes 1812-utställningen får fortsättning i sommar

Stortorget 1812. Den miljö som förstördes i branden 1827 har återskapats med hjälp av bland annat gamla fastighetsdokument. Foto: Åbo stad / Glue Collaboration


I mars kunde man med hjälp av VR-teknik göra en tidsresa till 1800-talets Åbo, vid popup-utställningen ”Turku goes 1812”.
Utställningen besöktes av sammanlagt 1 400 personer under de två veckor som den var öppen för besökare.
Åbo stad meddelar nu att utställningen får en fortsättning i sommar, då som en del av museirundvandringen vid Åbo slott.
Enligt Åbo stad är Turku goes 1812 den första utställningen i Finland där flera personer samtidigt kan återuppleva en historisk miljö med hjälp av VR-glasögon.
År 1812 var Åbo Finlands centrum för både förvaltning och handel, och staden var då väldigt lik andra kända gamla städer som Tallinn och Krakow, skriver staden i ett pressmeddelande.
– VR-tekniken väcker de gamla stadsmiljöerna kring Gamla stortorget till liv. Under sommarens utställning vid Åbo slott kommer besökarna att ha ännu mer tid att bekanta sig med miljön och de byggnader som inte längre finns i gatubilden, säger Joanna Kurth från Åbo stad i ett pressmeddelande.
Turku goes 1812-utställningen hålls vid Åbo slott 1.6–31.8.
LÄS OCKSÅ:

En resa till ett Åbo som inte finns – målet på sikt är en stor digital modell av 1800-talets stad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter