Förflytta dig till innehållet

Många möjligheter med en examen från Yrkeshögskolan Novia

ANNONS

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska på fyra olika orter i Svenskfinland: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Totalt har Novia ungefär 4 000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. Hur har de upplevt sin studietid, vilka möjligheter står till buds efter examen och vad drömmer de mest om att få göra?

Studerar till bildkonstnär (YH), fotografering, Campus Allegro, JakobstadPrivat
Mikael Liikanen
Studerar till bildkonstnär (YH), fotografering, Campus Allegro, Jakobstad

Mikael 31 år har redan en sjukskötarexamen från Novia i bakfickan, och har arbetat inom vården sedan 2012. När just hans avdelning stod inför stängningshot för några år sedan, uppenbarade sig ett tillfälle att byta bransch och istället satsa på det som blivit en stor hobby för honom de senaste åren – fotografering.
– Jag började fotografera 2008 och har lite i hemlighet drömt om att få göra det till mitt yrke. Nu kändes det som ett bra tillfälle i livet att göra det, konstaterar Mikael, som är hemma från Bennäs och således inte behövde byta bostadsort för att börja studera igen.
Han är nu inne på sitt andra studieår och trivs ypperligt med studierna och den frihet och flexibilitet som finns på utbildningen.
– Vi får själv långt styra de projektarbeten vi gör, och man kan därför fokusera på det man själv gillar mest. Det är ett stort plus, anser han.
Mikael ser nu fram emot att få göra det första praktiken i vår.
– Vi söker som bäst platser och jag hoppas få göra den första praktikperioden på någon form av reklambyrå.
Friheten som förknippas med eget företagande lockar Mikael efter studierna, men han poängterar också att han inte utesluter andra alternativ.

Robin Pienkuukka Studerar till ingenjör (YH) inom byggnads- och samhällsteknik, Campus VasaPrivat
Robin Pienkuukka
Studerar till ingenjör (YH) inom byggnads- och samhällsteknik, Campus Vasa

Varifrån byggnadsintresset kommer har Robin 21 år ingen aning om – en dag visste han bara att det var det han skulle syssla med.
– Byggnadsbranschen är väldigt mångsidig och man kan jobba med allt från fastigheter till vägar, fartyg och så vidare, förklarar Robin, som ville studera vidare till ingenjör efter att ha tagit kombiexamen som byggare och student från YA i Vasa.
Målsättningen är att starta eget företag sedan – och gärna också själv bygga och få arbeta rent praktiskt och inte bara med papper. Robin bor tillsvidare kvar hemma i Korsholm, och för tillfället görs endast tenter och laborationer på plats i skolan.
– Vasa är en trevlig studiestad, även om man är hemma härifrån. Många av mina vänner valde att stanna kvar också, och det kändes som ett bra val. Jag fungerar nu också som tutor, men tyvärr har den delen av studielivet nu satts på paus på grund av pandemin.
Med snart två års yrkeshögskolestudier bakom sig kan Robin konstatera att det långt är frihet under eget ansvar som gäller – en fördel om motivationen och målsättningarna är på rätt plats.

Tähti-Tuulia Torenius Studerar till tradenom (YH), Campus ÅboPrivat
Tähti-Tuulia Torenius
Studerar till tradenom (YH), Campus Åbo

För Vandabördige Tähti-Tuulia 20 år, var Åbo ett andrahandsval, men som hon nu i efterhand är mycket glad att det blev.
– Jag har bott hela livet i Vanda, och har tidigare utbildat mig till idrottsledare på Solvalla Idrottsinstitut. Eftersom jag gärna vill kombinera den kompetensen och mitt stora idrottsintresse med någon form av eget företagande, ville jag studera företagsekonomi också, förklarar hon.
Även om huvudstadsregionen var hennes förstahandsval, var hon öppen också för andra alternativ och kan nu efter första halvåret i Åbo konstatera att det är en mycket fin studiestad.
– Här finns många andra i samma situation som mig och genom studierna har det öppnats upp många nya möjligheter som jag tidigare inte var medveten om. Jag har därför valt marknadsföring som mitt huvudämne nu och drömmen vore att bygga upp en egen gymkedja i framtiden.
Något Tähti-Tuulia uppskattar speciellt med studierna är de många grupparbetena och studieformen som gör det möjligt att lära sig tillsammans med andra.
– Visst var det spännande att byta stad och börja ett nytt liv här, men jag är jätteglad över att jag tog beslutet.

Henna Holmström Studerar till hälsovårdare (YH), Campus ÅboPrivat
Henna Holmström
Studerar till hälsovårdare (YH), Campus Åbo

Henna 29 år är ursprungligen hemma från Alahärmä och i grunden utbildad till närvårdare. Sedan ett antal år tillbaka är hon bosatt med sin man och parets två barn, sex och fyra år gamla, på Åland.
– Min släkt härstammar härifrån och har också stuga här. Jag åkte hit för elva år sedan för att sommarjobba och träffade min blivande man här. Vi bodde först i Åbo i fem års tid medan han studerade, och under den tiden jobbade jag på dagis, berättar Henna.
Nu har familjen bott sex år på Åland, och Henna studerar nu för fjärde och sista året på Novia i Åbo.
– Flerformsstudierna har gjort det möjligt att kombinera studierna med småbarnslivet, och vi har också haft stor hjälp av barnens farföräldrar.
– Nu sker det mesta på distans, men visst har det blivit en hel del pendlande, fortsätter Henna. I åbo bor jag hos min syster, och de sex timmar långa båtresorna ägnar jag ofta till att studera. Eftersom vi är fler som pendlar har vi ofta också väldigt roligt tillsammans på båten, och ibland har jag tagit flyget hem för att spara tid.
Henna har utfört sina praktikperioder både på Åland, i Åbo och i Österbotten och hoppas få arbeta för både barnens och barnfamiljernas välbefinnande i framtiden.
– Även parrelationer är ett ämne som jag brinner för, tillägger hon.
Henna rekommenderar både sin egen utbildning, Novia samt att studera på distans.
– Vi har mycket bra lärare som mer känns som kolleger, och jag har fått bra stöd med språket. För elva år sedan kunde jag ingen svenska alls, men nu har jag snart slutfört yrkeshögskolestudier på svenska, vilket jag är väldigt stolt över. Allt är möjligt, avslutar Henna.

Studerande vid Novia RasebordPrivat
Fanny West
Studerar till agrolog (YH), Campus Raseborg

Med en bakgrund som både djurskötare och charkuterist uppe i norra Österbotten, ville Fanny 33 år göra något annat efter att ha jobbat på slakteri i ett antal år. Färden gick till Raseborg, där hon nu studerar första året till agrolog.
– Jag är uppvuxen på en gård men jag har inga planer på att själv bli lantbrukare, utan har mer ett ekonomiskt och rådgivande syfte med mina studier. Det finns många olika arbetsmöjligheter med en agrologutbildning, konstaterar Fanny.
Att flytta från Esse till södra Finland var inget problem, och avståndet till sonen som delvis också bor i Vanda blev samtidigt kortare.
– Raseborg är en liten men väldigt fin ort. Tyvärr har vi nu tvingats genomföra största delen av studierna på distans på grund av pandemin, vilket inte är till fördel för min personliga motivation. Men vi har tacksamt nog väldigt bra, idérika och hjälpsamma lärare, konstaterar Fanny, som drömmer om en praktikplats på jordbruksministeriet längre fram i studierna.


Text: Anna Sand
Foto: Privat

Ansök 17-31.3!

Läs fler intervjuer med studerande på novia.fi


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Mera nyheter