Förflytta dig till innehållet

Många har röstat på förhand i församlingsvalet i Pargas

Arkiv/Anja Kuusisto
Nagu kyrka.

Församlingssekreterare Andreas von Bergmann är riktigt nöjd med valdeltagandet så här långt inför söndagens församlingsval. Då man ännu inväntar förhandsrösterna från Iniö kan man redan nu konstatera att 16 procent av församlingsmedlemmarna i Väståbolands svenska församling röstat.

– Det är en aningen bättre siffra än senast för fyra år sedan och jag hoppas naturligtvis att valdeltagandet på söndag också blir flitigt.

Aktiva väljare och många kandidater

Till skillnad från många andra församlingar har Väståbolands svenska förhållandevis många uppställda kandidater på tre skilda listor. Den här gången är det flera uppställda i valet av församlingsråd (32 kandidater) än i valet av gemensamma kyrkofullmäktige (29 kandidater).

LÄS OCKSÅ

Av de sittande medlemmarna ställer 9 av 12 upp i valet av församlingsråd medan motsvarande siffra för gemensamma kyrkofullmäktige (tillsammans med finskspråkiga Länsi-Turunmaan seurakunta) är 12 av 20.

Vid senaste församlingsval landade valdeltagandet i Väståbolands svenska på 21,6 procent, vilket von Bergmann räknar med att man uppnår också i år.

– Antalet förhandsröster ligger rätt nära det vanliga, vilket får mig att lita på att också det slutliga valdeltagandet gör det.

Vallokalerna är tre på söndag

I Pargas röstar de svenskspråkiga församlingsmedlemmarna vanligtvis mer aktivt än de finskspråkiga.

– För de som röstar på valdagen nu på söndag gäller det att komma ihåg att man ska rösta på sitt eget röstningsområde enligt var man är bosatt.

Vallokalerna är tre: Pargas kyrka, Nagu kyrka (Nagu-Korpo) och Houtskär kyrka (Houtskär-Iniö).

– För Iniös del ordnas det båttransport till vallokalen i Houtskär kyrka med avfärd klockan 13 och retur från Houtskär cirka klockan 15. Om man vill åka med ska man anmäla sig till kaplanen i Iniö, påminner von Bergmann.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter