Förflytta dig till innehållet

Många företag i regionen har råkat ut för bedrägerier i sommar – nätsvindlare utnyttjar sommarjobbarnas oerfarenhet

En par händer skriver på ett tangentbord

Foto: ÅU


Under de senaste veckorna har många företag råkat ut stora finansiella bedrägerier, meddelar polisen i Sydvästra Finland.
Sommarsemestern är i många företag en undantagsperiod då den ekonomisk förvaltningen sköts av sommarjobbare. Då har kriminella passat på att utnyttja företagens tillfälliga arrangemang och smusslat in sina egna räkningar i betalningstransaktionerna.
Vanligtvis börjar bedrägeriet med ett falskt budskap som tycks komma från företagsledningen. I meddelandet frågar man ofta efter tiotusentals euro som ska betalas till utlandet på kort tid.
Det sker även bedrägerier på Office 365, där användaren skickas till en inloggningssida som ser äkta ut.
Kontot hamnar sedan i brottslingarnas händer och tillåter obehörig åtkomst till e-postsystemet och eventuella molntjänster. Inuti systemet kan brottslingar ändra företagens faktureringsinformation eller smussla in sina helt egna fakturor.
Polisen uppmanar företag att skydda sig genom följande steg:

  1. Informera anställda om fenomenet.
  2. Kom överens om att fakturor som godkänts i vd:ns namn alltid kontrolleras med vd:n själv.
  3. Granska inställningarna för omdirigering i Office 365.
  4. Inför tvåstegsverifiering så att lösenord eller användarnamn inte hamnar i fel händer.
  5. Byt alla lösenord och användarnamn som kan ha stulits.

Om man har råkat ut för ett bedrägeri ska man genast vara i kontakt med banken, som kan stoppa transaktionen från att gå vidare.
Man ska också göra en brottsanmälan med e-postdiskussionen som bilaga. Om det handlar om en betalning till England är det viktigt att meddela engelsk polis.
 

Dela artikeln

En kommentar: “Många företag i regionen har råkat ut för bedrägerier i sommar – nätsvindlare utnyttjar sommarjobbarnas oerfarenhet

  1. Tom Nurmi skrev

    Det låter helt otroligt att företag låter sommarjobbare godkänna stora utbetlaningar, och dessutom till utlandet! Normal praxis var ju förr att alla större utbetalninar dubbel-checkades.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter