Förflytta dig till innehållet

Många finländare får sin skatteåterbäring i dag

Bild på ett brev från skatteverket.

I dag kommer skatteåterbäringen. Om den inte har kommit in på kontot kan det bero på flera saker. Foto: SPT


Skatteåterbäringar betalas ut till 1,7 miljoner privatpersoner i augusti. För resten av finländarna trillar skatteåterbäringen in på kontot mellan september och december.

I år är det första gången alla finländare inte får sin skatteåterbäring samtidigt. Tidpunkten för utbetalningen beror på när kundens beskattning slutförts.
Vilket datum man får sin återbäring framgår av ens beskattningsbeslut samt via Skatteförvaltningens nättjänst MinSkatt. Om pengarna ändå inte finns på kontot kan det bero på flera saker.
En orsak till utebliven återbetalning kan vara att man har korrigerat eller kompletterat den förhandsifyllda skattedeklarationen.
Då gäller inte längre det ursprungliga datumet för återbäring, utan ett nytt datum fastställs efter att Skatteförvaltningen har behandlat de nya uppgifterna.
En annan orsak kan vara att en make eller maka har ändrat sin deklaration. Makars beskattning slutförs alltid samtidigt.
Att återbäringen saknas från kontot kan också bero på att Skatteförvaltningen fått uppgifter som påverkar beskattningen från ett annat håll, exempelvis från en arbetsgivare.
Ytterligare en möjlig orsak kan vara att skatteåterbäringen används till att betala obetalda skatter.
Har man glömt att anmäla sitt kontonummer till Skatteförvaltningen, eller gjort det för sent, kan även det vara en orsak till att pengarna inte finns på kontot.
För dem som väntas få skatteåterbäring i september är sista anmälningsdag 27 augusti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *