Förflytta dig till innehållet

Många bilägare i Åbo kommer bli lika arga och förvånade som Kalle Virtanen – på den här gatan transporterades över 20 bilar bort i dag

Monica Forssell
En pojke och en man.
Kalle Virtanen blev inte glad då han upptäckte att bilen var borta.

Kalle Virtanen ser inte glad ut då han i rask takt kommer promenerande ned för Köpmansgatan i riktning mot Västerlånggatan på onsdagen strax före klockan 12.

Virtanen bor i närheten och på tisdagskvällen parkerade han i normal ordning sin bil på Köpmansgatan. På onsdagen skulle han och sonen bara ta ut hunden för en promenad och sedan bege sig till simhallen för att simma.

I stället blev det försöka leta rätt på bilen.

— Jag lämnade bilen här i går kväll och reagerade inte alls på skyltarna som ju stått här sedan i våras. Nu vet jag inte alls var bilen är, säger Virtanen och börjar knappa in telefonnumret som anges på skylten med uppmaningen att flytta på bilen.

En sopbil som putsar en gata ren från löv.Monica Forssell
Det är inte bara på våren som gatorna städas. Det görs också på hösten och därför gäller det att hålla koll på vad det egentligen står på skyltarna vid olika parkeringar.

Hela 20 bilar på Köpmansgatan, mellan Tureborgsgatan och Västerlånggatan, flyttades undan Åbo stads sopningsbil på onsdagen.

Enligt gatuinspektör Olli Laine på Åbo stad är det inte ovanligt att bilägare låter bli att notera parkeringsförbud.

— Men inte var vi beredda på att behöva transportera bort så här många bilar. Vi tänkte att vi kanske behöver flytta ungefär fem bilar i dag, säger Laine. Inte tjugo.  

Enb man som tittar på en skylt.Monica Forssell
Anton (till vänster) och Kalle Virtanen hade tänkt åka till simhallen på onsdagen.

Flyttningsuppmaningen på Köpmansgatan, med information om att området är reserverat på onsdagen mellan klockan 8 och 16, sattes upp för en vecka sedan. Problemet, enligt Virtanen, är att själva skyltarna stått där sedan gatan tvättades i våras. Nu hade bara ett datum och klockslag lagts till.

— Jag tycker att man borde informera lite bättre om sådant här. De här skyltarna har ju stått här hur länge som helst, säger Virtanen.

Gatuinspektör Laine berättar att bilar som måste transporteras bort för att ge plats åt stadens sopnings-, tvätt-, eller plogbilar flyttas till närmaste möjliga parkering. I det här fallet betyder det Matkahuoltos parkeringsplats vid busstationen eller parkeringsplatser lite längre bort på Köpmansgatan.

Har man haft oturen att parkera på gatan efter att uppmaningen om att flytta på bilen sattes upp får man betala 80,60 euro för transporten till en ny parkering.

En skylt med uppmaningen att flytta på bilen. Monica Forssell
På skylten finns två telefonnummer man kan ringa till ifall man saknar sin bil. Åbo stads gatuinspektör Olli Laine lovar att någon svarar i telefonen hela dagen, fram till klockan 20 eller 22. Men det gäller att välja rätt telefonnummer. Det första numret på den här skylten är nämligen fel.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter