Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Man har knivhuggit flera i Åbo centrum – två har dött

Tungt beväpnad polis patrullerade Salutorget. Foto: Kim Lund

En man angrep flera personer på salutorgeti Åbo på fredag eftermiddag. Bland annat högg han henne fyra fem gånger i nacken och ryggen enligt ögonvittnen.

Kvinnan hade barn med sig, men barnet klarade sig.

Från torget fortsatte mannen mot Trätorget. På vägen knivhögg han fem till 10 personer. Enligt ögonvittnen sköt polisen gärningsmannen i benet och grep honom.

Tio personer attackerades. Två har dött.

Klockan 16.40 kom det meddelande i högtalaren i köpcenteret Hansa. Då började de utrymma platsen. Stockmans järnstängsel drogs ner.

Två personer dog i knivattacken på Salutorget. Foto: Kim Lund

Polisen har skjutit en misstänkt gärningsman vid Trätorget på Brahegatan ÅU:s reporter på plats vittnar om en stor blodfläck på gatan och enligt uppgifter till ÅU ska mannen innan han blev skjuten ha knivhuggit en person i korsningen av Mariegatan och Brahegatan.

Polisen sköt den misstänkta gärningsmannen utanför en frisörsalong på Brahegatan. Foto: Kim Lund

De anställda i frisörsalongen berättar för ÅU om en smått panikartad situation då polisen riktade sitt vapen mot mannen endast ett par meter utanför frisörsalongen. Frisören säger att mannen såg utländsk ut och att han träffades i benet. Hon berättar att mannen då hade en stor kniv i handen. Mannen är nu i polisens förvar.

Medan ÅU är inne i frisörsalongen kommer två gråtande tonårsflickor in. De talar i telefon och ber sina föräldrar och efter dem. De anställda låser dörren.

Polisen har presskonferens klockan 19. Inrikesminister Paula Risikko och polisöverdirektör Seppo Kolehmainen närvarar.

Polisen höjer beredskapen i hela landet.

Artikeln uppdateras.

Artikeln uppdaterad 19.8 kl 19.10 med korrekta uppgifter om antal offer.

Läs mer om attacken här:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter