Förflytta dig till innehållet

Man kan lita på SFP

vinjettbild av valplakat

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Riksdagsvalet. Tom Bergman lyfter på insändarplats i ÅU (29.3.2023) upp viktiga frågor inför riksdagsvalet. Alla väljare behöver förstås noga fundera på hur man väljer att lägga sin röst, riksdagsval är idag jämnare än någonsin och varje röst är viktig.

Svenska folkpartiet kompromissar aldrig med svenskan, helt som Bergman säger så sitter det i vårt DNA – det finns inget annat parti man kan lita på i den frågan, och det har historien visat om och om igen.

Svenska folkpartiet är också skärgårdens parti framom alla andra.

Resultaten har visat sig genom åren där till exempel infrastruktur som vägar, broar och landsvägsfärjor alltid varit högt på agendan. Från de senaste åren kan Rävsundsbron och Hessundsbron, Lillholmens bro och Pargasleden nämnas. Mjösundsvägen i Kimito likaså.

Listan kan göras längre, när det gäller är det bara SFP som bevakar och levererar.

En stark betoning på individens rättigheter och äganderätten har alltid funnits, och finns fortfarande hos oss. Den ofattbara orättvisa när det gäller fastighetsbeskattningen som Bergman lyfter fram är ett bra exempel.

SFP accepterar inte den tolkning som skattemyndigheterna har gjort, och vi fick en viktig befrielse för naturskyddsområden inskriven i regeringsprogrammet, enligt vilken fastighetsskatt inte behöver betalas för naturskyddsområden som ligger på privat mark.

I övrigt fortsätter arbetet med att rätta till dessa olägenheter och andra som ännu finns.

Också i den här regeringen har Svenska folkpartiet klarat av att bevaka sina väljares intressen. Vi har inte lyckats i varje fråga, men det är alldeles klart att utan oss hade situationen varit betydligt värre, eftersom det är vi framom alla andra partier som betonar frågorna som är viktiga för skärgården.

Det absolut bästa sättet att stärka skärgårdsbornas inflytande och intressebevakning är ett starkt SFP.

Vi hoppas kunna få din röst, Tom, och lovar oförtrutet fortsätta arbetet för ett starkt tvåspråkigt Finland där också skärgårdsbornas intressen bevakas på högsta nivå.

Andreas Elfving
SFP:s politiska sekreterare

Dela artikeln

4 kommentarer: “Man kan lita på SFP

 1. Andreas Elfving skrev

  Det finns nu ännu orsak att poängtera att skatteverkets vansinniga tolkning kom våren 2019 under regeringen Sipilä, med samlingspartiet på finansministerposten – vi motsatte oss tolkningen högljutt då och i regeringsförhandlingarna efter senaste riksdagsval lyckades vi få med befrielsen för naturskyddsområden, i övrigt gick reformen av fastighetsskatten på grund så kommande regering kommer att fortsätta arbetet.

  Vi stödde ingalunda naturvårdslagen i regeringen, men förlorade internt eftersom centern röstade med majoriteten – när sedan beslutet var fattat så höll sig SFP till överenskommelsen, några andra alternativ finns inte om man ska kunna bevaka sina väljares intressen i en koalitionsregering. Det att centern vaknade sent och ställde till med en smärre regeringskris i utskott och sal är sen en annan sak.

 2. Tom Bergman skrev

  Ännu en kommentar: Att man ”frivilligt” skyddar sina holmar betyder i praktiken att man helt och hållet kontrollen över sin egendom. Vad gör du med en holme om du inte får stiga iland på den?

 3. Tom Bergman skrev

  Fråga till Anders Elfving: varför motsatte sig SFP (som enda borgerliga parti) inte naturskyddslagen i sin ursprungliga form? Att ”frivilligt” bildade naturskyddsområden blev befriade från fastighetsskatt beror främst på att man ville säkerställa att staten som den överlägst största markägaren i Åbolands Skärgård även i fortsättningen inte skulle behöva betala en endaste cent i skatt. Hittills har staten nängast genom aggressiv skatteplaneringliknande fintar unkommit fastighetsskatt trots att man i likehet med privata är skyldig att betala skatt. Argumentet att det att man idkar skogdbruk i b.la Lappland beriar staten från att betala fastighetsskatt på (ibland tvångsinlösta) holmar blev tydligen i längden ohållbart. Den stora förloraren i hela den här naturskyddscirkusen är Pargas Stad som blir utan skatteintäkter.

 4. Jan-Erik Karlsson skrev

  Tom Bergman har troligtvis rätt,att de blir flera förbud o tvångsinnlösningar av privata mark o vattenområden.I dagarna har forstyrelsen skickat ut brev om planering av nya naturskyddsområden där de även ingår 125 privata ?Ntm-centralen vill ha skog o åkermark för lättrafikleder längs med skärgårdsvägen o Partel behöver privata marker att gräva ner sina fiberkablar?Nå allt detta kallas för sammhällsutveckling o det är väl okej för så skall de ju gå.Men man vill att denna utveckling skall göras i sammförstånd med de berörda markägarna ,diskutera om villkor o krav samt ersättningar,detta gamla hederliga tillvägagångs sätt har man tyvärr aveckla.Den kandidat som lovar återinföra privata markägares rätt att få förvalta sin egendom på sina villkor ,får min röst.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter