Förflytta dig till innehållet

Malms skola i Pargas förbereder storfest inför självständighetsdagen

Spelmakare. Isak Åberg, Cassandra Ridberg och Emily Ekman i 5 C har tillverkat miniatyrer till femteklassarnas gemensamma Finlandsspel. Foto: Mikael Heinrichs


Det självständiga Finlands 100-årsjubileum uppmärksammas stort på många håll i Åboland. Malms skola i Pargas är inget undantag.
Där har planeringen och övningarna inletts direkt efter Skolorna tillsammans-evenemanget som ordnades på centralidrottsplanen i september.
– Alla klasser har själva fått välja hur de vill uppmärksamma Finland 100-temat. Det kommer att finnas en utställning i hela skolhuset och i praktiken blir det specialprogram både under måndag och tisdag, berättar läraren Åsa Hermansson som tillsammans med Camilla Johansson hållit i trådarna för arrangemangen.
På måndag får skolan ta del av den kritikerrosade teater Taimine-pjäsen ”Svea & Finn” och på tisdag är det dags för den stora jubileumsfesten dit alla klasser fått en egen inbjudan med exakta klockslag när de ska infinna sig på ett visst ställe.
– Det är minuttidtabell som gäller och marskalker finns på plats för att leda in klasserna i festsalen. Vi hoppas att eleverna klär sig litet festligare än vanligt, säger Hermansson.
Väl inne i festsalen blir en timmes festprogram med musik, tal och överraskningsprogram. Widar Nyberg kommer att fungera som festtalare och berätta om skolan förr och nu.
Venla Keihäs i 6 B kommer att uppträda på ett litet annorlunda instrument.
– Jag kommer att spela ”Vem kan segla förutan vind” på valthorn, berättar hon.
Varför blev valthornet just ditt instrument?
– Vi har några i släkten som spelar saxofon och klarinett, så jag ville också pröva på nåt instrument. Det bara blev valthorn, jag har spelat i kanske tre års tid, säger Keihäs som uppträtt en hel del förr och inte är nervös för det kommande uppträdandet.
Efter själva jubileumsfesten blir det festmiddag i tre dukningar i matsalen. Där är det klass 6 B som håller i trådarna och fungerar som marskalker och servitörer under ledning av läraren Helge Wikström.
Parallellt med festmiddagen blir det program med inbjudna gäster och filmvisning till pianoackompanjemang innan skoldagen avrundas med Finlandiahymnen som ljuder i skolans alla högtalare.
Årskurs 5 valde att göra ett Finlandsspel med tredimensionella miniatyrer av kända finländska monument och byggnader. Klass 5 A får flytta ut i en veckas tid medan deras klassrum är upptaget.
– Det är meningen att klasser ska kunna boka in sig för att spela spelet under denna vecka, det tar omkring 45 minuter att gå en runda, berättar läraren Christian Hindersson i 5 C.
Isak Åberg, Emily Ekman och Cassandra Ridberg i 5 C har varit med och tillverkat miniatyrer.
– Jag har byggt olympiastadion tillsammans med en kompis, berättar Åberg.
Ridberg har varit med och byggt Näsinneula medan Ekman byggt miniatyren av Åbo slott.
– Vi har jobbat med dem i några veckors tid och just nu håller vi på med frågorna, säger Ekman.
– Frågorna görs i tre olika svårighetsgrader så att de passar alla. Ettorna tar det säkert litet mera på allvar, så därför är det olika svårighetsgrad på frågorna, förklarar eleverna.
De har också filmat in korta videosnuttar som kommer att presenteras i samband med morgonsamlingarna tillsammans med läraren. Du kan se den ihopklippta filmen nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=TYIVD3oEoFY
Läs ocksåSkicka in bilder till ÅU från ert Finland 100-firande!
Läs ocksåUppdaterad med video: Skolorna firade tillsammans i Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter