Förflytta dig till innehållet

Målet på 80 procents vaccinationstäckning skjuts upp till november

Mikael Sjövall/SPT
Man och två kvinnor med mikrofoner på presskonferens
Direktör Pasi Pohjola vid Social- och hälsovårdsministeriet och Mia Kontio, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd gav en lägesrapport om smittläget och vaccinationstäckningen på torsdagen.

Regeringens uttalade mål att uppnå 80 procents vaccinationstäckning är inom räckhåll. Nu har 76 procent av alla finländare över 12 fått bägge vaccindoser, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

– Enligt vår prognos kommer vi att uppnå målet på 80 procents vaccinationstäckning första veckan i november, säger Mia Kontio, ledande sakkunnig vid institutet.

I vissa delar av landet har målet redan uppnåtts. I till exempel Södra Karelen och på Åland överstiger vaccinationstäckningen redan 80 procent.

– Vi har cirka 734 000 finländare över 12 som är ovaccinerade och 441 000 som endast har fått den första dosen coronavaccin, säger Kontio.

För att Finland ska uppnå en vaccinationstäckning på 80 procent i början av november måste hälsovårdsmyndigheterna ge cirka 195 000 vaccinationsdoser till dem som saknar den andra dosen under de instundande två veckorna.

Ovaccinerade belastar sjukvården

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet löper ovaccinerade finländare i åldern 12–79 en 19 gånger större risk att bli intagna på sjukhus än personer i samma åldersgrupp som har fått båda vaccindoser. Ovaccinerade finländare i åldern 50–79 löper en 28 gånger större risk att bli intagna till specialiserad sjukvård.

– Belastningen av den specialiserade sjukvården är fortfarande stor. Största delen av alla coronapatienter som är intagna på sjukhus är ovaccinerade, säger Kontio.

På torsdagen var 208 coronapatienter intagna på sjukhus och 32 av dem fick intensivvård.

– Incidensen bland de ovaccinerade var 700 då det nationella genomsnittet var 138 förra veckan, säger Kontio.

Medelålders trinda män

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är finländare med annat modersmål än finska, svenska och samiska överrepresenterade bland de ovaccinerade coronapatienter som nu är intagna på sjukhus. Varken institutet eller Social- och hälsovårdsministeriet vill precisera siffrorna eller vidareutveckla resonemanget.

– Ni får kolla upp det med sjukvårdsdistrikten om ni vill ha exakta siffror. Den vanligaste coronapatienten är en trind medelålders man med finska som modersmål, säger Pasi Pohjola, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet.

Planerna på att ge en tredje dos coronavaccin till vissa riskgrupper har avancerat, men tidsplanen är ännu oklar.

– Vi rekommenderar att alla finländare över 60 och de som tillhör riskgrupperna får en tredje dos coronavaccin. Intervallet mellan den andra och tredje dosen ska vara minst sex månader. Det klarnar nästa vecka hur och när vi går vidare i frågan, säger Kontio.

Varför har man infört ett kortare tidsintervall mellan första och andra dosen coronavaccin för 12–15-åringar?

– Det stämmer att ett kortare intervall än 12 veckor ger ett sämre skydd mot coronaviruset. Forskning visar att det kan räcka med kortare intervall för de yngre målgrupperna. I detta fall har skolorna gått in för ett intervall på sex veckor, vilket torde räcka, säger Kontio.

Uppdateringen av appen dröjer

De uppdagade problemen med covidintyget eller det så kallade coronapasset var också på tapeten på torsdagens presskonferens.

– Vi jobbar med att åtgärda de problem som regionförvaltningsverket har tagit upp. Eftersom det handlar om ett coronapass som har gemensamma kriterier inom EU tar det tid att lösa problemen, säger Kontio.

Regionförvaltningsverket meddelade i söndags att den app som avläser QR-koden i covidintyget lyser rött för dem som har fått tre vaccindoser, Johnson & Johnsons vaccin eller har insjuknat och tillfrisknat från covid-19.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter