Förflytta dig till innehållet

Målet med välfärdsreformen

Åbo Underrättelsers logo

Målet med välfärdsreformen är att göra vården och omsorgen mer tillgänglig och jämlik i hela vårdområdet – inte det motsatta.

I lagen om ordnande av social- och hälsovård stadgas att välfärdsområdet ska värna om befolkningens hälsa och välfärd samt säkerställa jämlika social- och hälsovårdstjänster i hela landet. Och som jag ser det kan inte detta göras jämlikt utan de vård- och omsorgstjänster som idag ges nära även i fortsättningen ges som närservice. Och i vissa fall till och med en utökad och/eller utvecklad närservice för att ge kvalitativt jämlik vård och omsorg.

Lag om ordnande av räddningsväsendet stadgar om hur välfärdsområdet ska upprätthålla räddningsverksamheten och säkerheten. Och för att säkerställa jämlika och enhetliga tjänster inom räddningsväsendet i hela området krävs, som jag ser det, även att de lokala och frivilliga räddningsenheterna involveras.

I lagen om att inrätta välfärdsområden stadgas att välfärdsområdet ska se till att invånarna ska ha möjlighet att delta i och påverka välfärdsområdets verksamhet. Vilket i min mening medför att även den svenskspråkiga befolkningen ska ha samma rätt och möjlighet att påverka.

Men som många redan känner till sker detta nödvändigtvis inte helt automatiskt, man bara glömmer eller tänker att den svenskspråkiga servicen ges lika som på finska. Därför är det viktigt att det väljs in erfarna svenskspråkiga sakkunniga som kan bevaka våra svenskspråkiga intressen.

Till sist vill jag önska Er alla en riktigt varm och fridfull julhelg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter