Förflytta dig till innehållet

Magnetstimulering kan göra livet lite lättare för personer med tinnitus, visar Åboforskning

Transkraniell magnetstimulering kan underlätta livet för personer med tinnitus, visar medicine licentiat Hanna Sahlsten vid Åbo universitets avhandling.
Genom forskningen lyckades man göra livet bättre för 40–50 procent av de som fick testa stimuleringen.
Tinnitus kan inte botas, utan man kan bara försöka underlätta vardagen för de som lider av det. Personerna som fick genomföra testet upplevde att ljudet i huvudet blev lägre och att irritationen som de känner på grund av ljudet minskade.
Stimuleringen utförs genom att man placerar en elektromagnet mot huvudet, vilket leder till att ett elektriskt fält uppstår i hjärnbarken. Elektriciteten förändrar neuroner.
Metoden används mot värk och depression, men Sahlsten understryker att vidare forskning krävs för att ta reda på hur bra metoden fungerar för tinnitus.
10–15 procent av finländarna har tinnitus. Problemen innebär nästan alltid någon form av ångest, depression och sömnsvårigheter.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter