Förflytta dig till innehållet

Maffig och underbart god glutenfri tårta till vårfesten

En chokladtårta med vispgrädde och bär.

En helt underbar gluten- och mjölkfri chokladtårta till vårfesten. Tårtbotten är saftig, enkel att göra och passar de flesta. Fyll och dekorera tårtan med kokosgrädde och valfria färska bär och ätbara blommor.

En chokladtårta med vispgrädde och bär.

Foto: Nathalie Aurén

GLUTEN- OCH MJÖLKFRI CHOKLADTÅRTA

12-15 bitar
Tårtbotten:
4 st ägg
1 dl kokossocker
2 msk smält kokosolja
100 g smält mörk choklad (gärna mjölk- och sockerfri)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl potatismjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning och dekoration:
kokosgrädde
200 g tinade, osötade jordgubbar
1 dl saft från de tinade jordgubbarna att fukta med
ca 300 g färska bär
Värm ugnen till 175°.
Smält försiktigt kokosolja och mörk choklad i en kastrull och låt svalna.
Elvispa sedan rumsvarma ägg tillsammans med kokossocker i ca 10 min, smeten ska bli fluffig.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Häll slutligen i chokladen. Rör till en jämn smet.
Smörj en springform (Ø18-20 cm) med kokosolja och bröa med mandelmjöl. Ju mindre form desto högre kaka.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Använder du en större form kan du förkorta gräddningen. Testa om tårtan är färdig med en provsticka, den ska vara helt degfri. Låt sedan tårtan svalna helt innan du lösgör kanterna och skär tårtan i två delar.
Placera övre delen med skärytan uppåt på ett skärbräde och undre delen på ett serveringsfat. Fukta båda delarna rikligt med exempelvis saften från osötade tinade jordgubbar. Du kan också använda annan saft.
Montera tårtan genom att breda ut de tinade jordgubbarna och hälften av kokosgrädden på den nedersta tårtbottnen. Placera ut 1/3 av de färska bären. Lägg försiktigt på den andra bottnen och dekorera med resten av kokosgrädden och bären.
Kokosgrädde:
400 ml kokosmjölk (kyld över natten)
1 tsk honung
1 msk citronsaft
Öppna konservburken med kokosmjölk. Gröp ur den tjocka grädden som stigit upp till ytan, använd inte kokosmjölken som finns på botten. Sätt grädden i en skål, lägg i honung och citronsaft och elvispa tills grädden blir fluffig. Står 4-5 dagar i kylskåp.
Text och foto: Nathalie Aurén
flowkitchen.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Chokladtårta med vispgrädde och bär

Foto: Nathalie Aurén


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter