Förflytta dig till innehållet

Lyssna till idrottsföreningarnas behov

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är oerhört viktigt att man satsar på välmående och idrott. När coronapandemins efterdyningar diskuteras behöver föreningarnas önskemål beaktas. Ifall föreningarna tillåts gå under är det ett stort bakslag för vårt välfärdssamhälle. Det går lätt så att idrott och välmående får mindre uppmärksamhet och fokus läggs på andra saker. För egen del vill jag försöka se till att så inte blir fallet.

Idrott sysselsätter också många människor. Arbetskraftspolitik är en annan sak som står mig nära om hjärtat. Det vore oerhört viktig att företag kunde sysselsätta ungdomarna till sommaren. Ungdomarnas välmående har satts rejält på prov.

Det är viktigt att barn och ungdomar finner idrottsverksamheten i ett tidigt skede av livet. Den sociala interaktionen ökar och idrotten blir en del av vardagen. Det bör uppmärksammas att idrott kan utövas på många olika sätt. Vi bör alltmer bygga en kultur där idrotten blir en del av barns och ungas liv i ett tidigt skede. Detta får inte kännas påtvingat, utan rekommendationen bör ges i ett förebyggande syfte.

Människors motionerande betyder att man knyter nya kontakter som man kan dra nytta av. Andra positiva saker är att humöret hålls uppe, det förebygger sjukdomar och sjukledigheter samt är en språngbräda till kommande arbetsliv. Du kan även knyta vänner för livet. Du kan få resa runtom i Finland.

När man växlar över till arbetslivet bör människan redan ha idrotten med sig och sedan kunna anpassa den till arbetet och vardagen. Arbetsgivarna har också möjligheter att uppmuntra arbetstagarna till att idrotta. Detta uppmuntrande borde dock börja i ett tidigare skede, det vill säga i skolvärlden. Stadens roll är att se till att det finns idrottsmöjligheter och att de underhålls. Samarbetet mellan aktörerna är guld värt.

Jag tror starkt att Finland och kommunerna har många skatteören att vinna när vi får allt fler ungdomar att idrotta i en tidig ålder. Kommunen behöver marknadsföra idrott på ett effektivare sätt till skolor, föräldrar och ungdomar. Genom detta får vi utvecklat och fört fram Åbo till en allt rörligare stad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter