Förflytta dig till innehållet

Lyft blicken på fredag kväll: Dags att se seklets mest långvariga månförmörkelse!

Förmörkas ikväll. Foto: Pia Heikkilä


På fredagen är det dags att blicka sydost för att få syn på det här århundradets långvarigaste månförmörkelse, eller blodmånen som fenomenet även kallas.
Planeten Mars inte varit lika nära jorden på femton år och skiner klart och tydligt under förmörkelsen.

På fredagskvällen är blodmånen synlig i hela landet, om vädret tillåter, uppger den Astronomiska föreningen Ursa.

Månen långt ifrån jorden just nu

Månen befinner sig ovanligt långt från jorden för tillfället, vilket innebär att det tar längre tid för den att passera genom jordens skugga. Därför är fredagens månförmörkelse den längsta på hela det pågående seklet.
Dessutom befinner sig Mars närmare jorden än på 15 år, vilket innebär att planeten skiner kraftigare och ser större ut än i vanliga fall – i synnerhet under förmörkelsen.

Förmörkelsen börjar klockan 22.30

I Finland börjar den totala förmörkelsen klockan 22:30 på fredagen och pågår i en timme och 43 minuter. En månförmörkelse kan som längst pågå i en timme och 47 minuter, vilket betyder att den här blodmånen existerar endast fyra minuter kortare än maxtiden.
Eftersom månen ligger lågt på himlen syns fenomenet bättre ju längre söderut i landet du befinner dig. Dessutom är blodfärgen svagare i norr på grund av sommarnattens ljus.
Det lönar sig att välja en utkiksplats där den sydöstra horisonten är synlig. Man kan följa med spektaklet med blotta ögat, kikare eller teleskop.
Månförmörkelsen är synlig i Europa och Afrika och i större delen av Asien och Australien.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter