Förflytta dig till innehållet

Lukas Hradecký har tagit stadiga kliv från Runosbacken till Bundesliga – "Språkkunskaperna hjälpte mig mycket på vägen"

Arkiv/Fredrik Häggman

Åbo och fotboll i blodet. Lukas Hradecký spenderade en månad i hemstaden i somras. Foto: Fredrik Häggman


Årets bästa målvakt i danska ligan 2013. Årets finländska spelare 2016 och 2017. Årets bästa målvakt i Bundesliga 2017–2018.
Runosbackens fotbollsstolthet Lukas Hradecký har sakta men säkert jobbat sig upp till positionen som Finlands sannolikt mest högprofilerade fotbollsspelare internationellt sett.
Man kan säga att Hradeckýs karriärsstig präglas av passligt stora utmaningar, under en karriär som redan hållit på i 10 år. Fotbollsbanan fick sin början i TPS, men där har han ännu inte hunnit spela på seniornivå – han flyttade till Danska ligan och Esbjerg redan som 19-åring.
– Det var lite av en övergångsrit till vuxenlivet. Annars hade jag säkert bott kvar hemma ännu idag, skämtar den i dag 28-årige målvakten.
– Men allvarligt talat så var det givet att jag ville utomlands, jag behövde ta mig till en ännu mer professionell miljö. Det hade lika gärna kunnat bli någon svensk klubb, men nu råkade det bli just Esberg. Det var där som jag förstod på riktigt att jag kan livnära mig på fotbollen, det tände en extra glöd.

Skolsvenskan var till stor hjälp

Det dröjde två år, och sen var han en startspelare i danska ligan. Kort därefter kom nästa steg, Brøndby, förvisso en större klubb men fortfarande i samma bekanta liga.
– Skolsvenskan hjälpte anpassningen till det danska samhället mycket. I studentskrivningarna skrev jag nästan bara språk: tyska, engelska, svenska. Det har varit till stor nytta också senare då jag flyttade till Tyskland, berättar Hradecký som säger sig kunna danska ännu även om kunskaperna hunnit rosta lite.
Listan på finska spelare som etablerat sig i den danska ligan de senaste åren är lång – Tim Sparv, Teemu Pukki, Joni Kauko, Paulus Arajuuri…
– Undrar du om man kan säga att jag är en föregångare, frågar Hradecký med ett skratt innan han fortsätter:
– Jag vet inte… men Danmark är helt klart ett lätt land för finländare att trivas i. Det viktigaste för utvecklingen är ju att man får spela, om man går till en bättre liga genast är det svårare att ta sig fram.
Sedan genombrottssäsongen 2012–2013 har Hradecký startat så gott som alla ligamatcher i Esbjerg, Brøndby och Eintracht Frankfurt. I våras kom nyheten om att han gör landslagskamraten Joel Pohjanpalo sällskap i tyska toppklubben Bayer Leverkusen. Flytten gör honom till den troligtvis mest högprofilerade finska fotbollsspelaren just nu.
Det var ett riskfyllt drag som visade sig fungera. Leverkusens förstakeeper Bernd Leno – som strax efteråt skrev kontrakt med Arsenal – var fortfarande kvar i klubben då Hradecký värvades.
– Man måste byta klubb ibland för att utvecklas, och jag såg det som en fördel att stanna i Tyskland. Jag är ett bekant ansikte både för mina lagkamrater och motståndarna, och dessutom van med kulturen. Det var helt enkelt den bästa möjligheten som dök upp. Just nu kommer man inte mycket högre än Leverkusen i Tyskland som målvakt, positionen lär ju vara upptagen i Bayern München en tid framöver.

Två konkreta mål: EM 2020 och Champions League

I Leverkusen har han också en möjlighet att nå en av de konkreta målsättningar han har satt upp för sig – spel i Champions League. Eintracht Frankfurt brukar som bäst ligga i mitten av den tyska ligan, medan Bayer Leverkusen så gott som årligen går in med målsättningen att nå Champions League.
– Målen just nu är att ta Finland till EM-slutspel och Leverkusen till Champions League. Jag tar det steg för steg. Vi kanske inte kan utmana Bayern München just nu, men jag har kontrakt till 2023. Om allt går som planerat har jag förhoppningsvis också en flytt till en ännu större klubb i mig ännu. Jag håller på så länge jag kan motivera mig själv att bli bättre – förhoppningsvis ännu i tio år.
Det är i samband med Nations League-matchen mot Estland som ÅU träffar Hradecký i Åbo, och både han och resten av truppen verkar utåt sett på gott humör. Landslaget har fått en bra start på Nations League och får med sig bättre resultat än på flera år.
– Det är alltid kul att spela i landslaget, särskilt på hemmaplan i Åbo. Det känns lite märkligt att jag bara har spelat på Veritas stadion med landslaget och aldrig med TPS, men kanske man hinner avsluta karriären i Tepsi ännu som 40-åring, säger han med ett leende.
Du har spelat i landslaget i åtta år och varit med om både sämre och bättre perioder. Varför går det bra just nu?
– Det är ett ganska harmoniskt läge i truppen. Vi är många som har spelat tillsammans i landslaget en längre tid, vi känner varandra sedan junioråren så man vet alltid var man har sina medspelare. Det är ingen hemlighet att vi varken är tekniskt fulländade eller bäst på att styra spelet, men styrkan är hjärtat för laget. Man vet vad de andra går för och sliter hårt för varandra.
Hurdan är Markku Kanerva som tränare?
– Väldigt analytisk, vi går alltid igenom matchhändelserna väldigt noggrant. Det finns också en bra kommunikation, han lyssnar på spelarna.
Vad har då han som hans föregångare inte har?
– Jag vill inte prata historia, men om vi säger som så att deras spelidéer inte fungerade. Finland hade inte rätt spelare helt enkelt, medan ’Rive’ har hittat rätt nycklar för det spelarmaterial som finns.
(Texten fortsätter efter bilden)

Lukas Hradecký fattade supporterskarans megafon efter vinsten mot Estland i Åbo. Foto: Fredrik Häggman


Familjen Hradecký flyttade till Åbo och Runosbacken från Slovakien 1990, då Lukas var ett år gammal. Det är fråga om en idrottarfamilj – orsaken till flytten var pappans volleybollkarriär, och Lukas yngre bröder Matej och Tomas är båda fotbollsspelare i finska ligan.
I och med att han är född i Bratislava hade han teoretiskt sett kunnat spela för Slovakien, men det har aldrig kommit på fråga i praktiken.
– Det var aldrig ett alternativ. För det första så tror jag inte de ens visste om att jag fanns då jag gjorde debut i finska landslaget, och för det andra så ser jag mig som finländare och hade valt Finland i vilket fall som helst.
Hradecký hälsar fortfarande ofta på hemma i Åbo, och i somras blev det en månad semester i staden.
– Jag seglade i skärgården, träffade familj och vänner, var i Runosbacken… Här är det bra att vara. Jag är ganska slö av mig på fritiden så jag behöver inte ha så mycket att göra.
På lång sikt är planen också att en gång komma tillbaka till hemstaden – och som sagt kanske för att göra debut i TPS-tröjan.
– Som det ser ut nu vill jag absolut flytta tillbaka hit efter karriären. Men det är länge dit, så några konkreta planer har jag inte. Jag funderar inte på vad jag ska göra efter fotbollen, man måste ju hinna njuta av livet också.

Lukas Hradecký

Född: 24.10.1989 i Bratislava
Uppvuxen i Runosbacken
Klubbar: Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, Brøndby, Esbjerg, TPS, ÅIFK (på lån 2008)
Har spelat 102 ligamatcher i Tyskland,120 i Danmark och 36 landslagsmatcher
Utsågs till årets målvakt i Tyskland 2017–18 av Bundesligapubliken
Meriter: Tyska cupen 2017–18, tredje plats i danska ligan 2014–15, danska cupen 2012–13

Dela artikeln

En kommentar: “Lukas Hradecký har tagit stadiga kliv från Runosbacken till Bundesliga – "Språkkunskaperna hjälpte mig mycket på vägen"

  1. Pekka Vallinpää skrev

    Hej jag heter Pekka Vallinpää från Eskilstuna. Jag hejar på Finska herrlaget. i fotboll. Vad det har gått bra för Soumen miehet.

    Med vänliga hälsningar från Pekka Vallinpää från Eskilstuna och hoppas att Finland vinner EM-GULD. Från en trogen finländare fast man bor i Sverige.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter