Förflytta dig till innehållet

Löntagare uppmanas kolla sin skattesats – den höga tilläggsprocenten kan överraska många i slutet av året

Skattepapper

Skattepapper

Hur mycket tjänar du i år, hur mycket skatt betalar du? Det kan löna sig att kolla, enligt skattemyndigheterna. Foto: SPT/Ari Sundberg


Flera löntagare har för låg skattesats då man beaktar hur mycket de kommer att tjäna i år, uppger Skatteförvaltningen. Det kan leda till att lönen beskattas enligt tilläggsprocenten under slutet av året.
Skatteförvaltningen uppmanar därför löntagare att kontrollera sin skattesats och vid behov skaffa ett ändringsskattekort.
– Det lönar sig att kontrollera den årliga inkomstgränsen speciellt om de egna löneinkomsterna eller avdragen från inkomsterna har ändrats avsevärt, säger överinspektör Päivi Ylitalo.
Skattekort har numera endast en inkomstgräns för hela året. Det separata skattekortet för biinkomster har också slopats.
Ett ändringsskattekort kan beställas elektroniskt i tjänsten Min Skatt. Man kan också få ett skattekort gjort via telefonservicen eller på skattebyrån.
Det lönar sig att göra ett ändringsskattekort i tid, eftersom Skatteförvaltningens tjänster har ett avbrott i början av november.
 

Det här behöver du för att göra ett skattekort

Intjänade inkomster från början av året
Betalda skatter från början av året
En uppskattning av hela årets inkomster
Uppgifter om eventuella avdrag (t.ex. resekostnader, hushållsavdrag)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter