Förflytta dig till innehållet

Löjligt lätta läckerheter låter lingonet lysa!

Foto: Sofie Sergelius

Vispgröt

4 portioner
5 dl vatten
0,75 dl mannagryn
1 krm salt
0,5 dl socker
75 g frysta lingon
1 krm vaniljpulver
kall mjölk till servering
Koka upp vattnet och vispa ner mannagryn (vispa ordentligt för att undvika att det bildas klumpar). Rör ner salt och socker. Koka gröten på medelvärme i 9 minuter, och rör om med jämna mellanrum.
Mosa de frysta lingonen i en matberedare eller med en stavmixer och rör ner i gröten. Koka gröten i 2 minuter.
Låt gröten svalna, rör ner vaniljpulvret och vispa därefter gröten luftig med en elvisp.
Servera vispgröten med kall mjölk.

Foto: Sofie Sergelius

Vanilj- och lingonpaj (glutenfri)

12 portioner

125 g mjukt smör
0,75 dl farinsocker
1 ägg
2 dl havremjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
100 g vaniljfärskost
400 g vaniljkvarg
2 ägg
400 g frysta lingon
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa socker och smör pösigt. Tillsätt ägg och vispa till en jämn blandning.
Rör ihop alla torra ingredienser och rör ner i smörblandningen.
Tryck ut den kladdiga pajdegen i en pajform med 30 centimeters diameter. Tryck upp av degen längs med kanterna. Ställ i kallt medan fyllningen tillreds.
Gör fyllningen genom att vispa ihop färskost, kvarg och ägg med en visp. Rör ner frysta lingon.
Häll fyllningen på pajbotten och grädda på ugnens nedersta fals i 60 minuter. Servera pajen sval tillsammans med vaniljglass.

Foto: Sofie Sergelius

Lingonparfait

12 portioner
2 ägg
1 dl socker
4 dl vispgrädde
400 g frysta lingon
2 dl tjinuskisås till servering
Vispa ägg och socker luftigt. Vispa grädden luftigt i en skild skål.
Mosa lingonen i en matberedare eller med en stavmixer.
Rör ihop mosade lingon med den vispade grädden och äggblandningen. Häll smeten i en kak- eller parfaitform och täck med aluminiumfolie eller färskfolie.
Frys ner parfaiten i minst 5 timmar. Hetta upp formen på utsidan med hjälp av hett vatten så att parfaiten lossnar.
Servera med extra lingon och tjinuskisås.

Foto: Sofie Sergelius

Lingonkvarg

4 portioner
2 dl grädde
2 msk socker
100 g vaniljfärskost
100 g lingon
Vispa grädden luftigt. Vispa ihop socker med färskosten.
Mosa lingonen i en matberedare eller med en stavmixer.
Rör ihop mosade lingon med den vispade grädden och färskostblandningen. Häll över i portionsformar och ställ i kallt för minst en timme.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *