Förflytta dig till innehållet

Lögnens komparation

äldre man med intelligent blick

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Till skoltidens små lustigheter hörde att hitta på omöjliga komparationer. Till den hörde den klassiska: lögn, förbannad lögn och så vidare … Lustigare var att komparera bokstaven H: H, Herre, Häst.

På det här spåret landade jag inför förväntningarna om Vladimir Putins tal om tillståndet i imperiet. Det var som vanligt en sannskyldig uppvisning i lögnens komparation.

Den ryska lögnen är i och för sig ingenting nytt och den finns beskriven på ett djupt berörande sätt i Michail Sjisjkins ”Krig eller fred” (finns på tyska och finska). I ett inledande kapitel beskriver Sjisjkin lögnens funktion i det ryska samhället.

Alla visste och vet att makthavarna ljuger och Sjisjkins mor var som lärare inriktad på att försöka få skoleleverna att förstå att man inte skulle utmana lögnen. Det kunde enbart leda till svårigheter.

Lärarens svåraste uppgift var att beskydda barnen och lära dem att inte ifrågasätta makthavarnas systematiska lögner.

På den gamla, inte så goda tiden i Sovjetunionen ledde tvivlande frågor om regeringens framgångsdeklamationer till en förhörscell, tortyr, en skenrättegång och ett nackskott. I dag leder det till förljugna rättegångar och långa fängelsestraff enbart för att en människa har vågat sig in på det ryska äventyret att ifrågasätta Vladimir Putins upprepade och uppenbara lögner.

Det är den uppochnervända världen. Kriget i Ukraina handlar alltså om att förhindra att lögnen tar över i alla internationella relationer. Och vi har sett det så många gånger tidigare.

Min generation förlorade den hävdvunna tron på Förenta staterna under Vietnamkrigets dagar. Vi kanske återvann den med Barack Obama, men kanske mer på grund av att så många andra lögner redan hade avslöjats på andra håll.

Sanning i politik är alltså ingen liten fråga – så här inför riksdagsvalet.

Antagande om sanning är sist och slutligen demokratins utgångspunkt. Det finns många lärda filosofiska utläggningar om sanningen som byggsten. Den dagen vi inte längre klarar av att tro på vetenskap, journalistik och politik är vi redan på det sluttande planet.

Sanning i politik och samhälle handlar alltså om någonting stort. Det handlar om det goda livet. Det är ett drivande spår i en över tvåtusenårig historia om västerländsk civilisation. Det är samtidigt en sats som jag ofta kommer tillbaka till och som hänger ihop med de stora förändringarna under 1700-talets sista decennier. Att eftersträva lycka!

En stor europé i både den amerikanska och den franska revolutionen var Thomas Paine. Den amerikanska självständighetskampen beskrev han på följande sätt: ”Aldrig har solen lyst över en mera värdig sak. Nu gäller det ej en stad, ett grevskap, en provins eller ett kungarike; utan en kontinent …”

Ukraina gäller oss – bland annat i kampen för ett sanningsenligt liv.

Här kan du läsa fler kolumner av Nils Torvalds.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter