Förflytta dig till innehållet

Löftet om värme och framtid

man med skägg och glasögon tittar in i kameran
Eetu Kejonen.

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

För några veckor sedan hade jag möjlighet – och, kändes det som efter allt vardagligt arbete – privilegiet att ha några dagars vintersemester. Några dagar för mig själv, en stund med mina nära och kära.

Några dagar utan arbete, tidtabeller, minneslistor, deadlines och vardagens mångahanda krav. Skönt var det, kan rekommendera!

Vintersemestern – eller sportlovet om ni så vill, jag hann också njuta av friluftsliv – är för mig en årlig ritual. Jag tog vara på tillfället att njuta av den härliga kombinationen som vårvintersolen och snön garanterar.

Det var omöjligt att hålla sig inomhus. Marssolen lockade mig, som annars till vardags sitter på kontor, ut.

Även i år kunde jag njuta av den djupa känsla som kroppen och hela jaget upplever när de möter värme och kyla samtidigt. Det var kallt, omkring noll grader, men ändå lyste solen och värmde upp hela tillvaron med sin strålande kraft.

Både vinterns kyla och löftet om en kommande vår och sommar var starkt närvarande. Den mörka tiden var definitivt förbi och jag fick uppleva den kraftiga nystart som ljusets tid för med sig efter den mörkaste vintern.

Det är ingen överdrift att säga att jag klarar av den mörkaste vintertiden både med hjälp av minnen av sommaren, och med hjälp av dessa nästan magiska marsdagar.

Mörkret förvandlas till solsken, kylan får möta värmen. Hösten och den mörka tiden kommer att återvända, men just nu har vi bara ljus framför oss.

Jag tror att många av oss behöver bli påminda om att vi lever i ett återkommande kretslopp från mörkret till ljus, från kyla till värme. Det finns mycket sorgligt, osäkert och oroväckande i vår nuvarande värld.

Krig och lidandet finns på nära håll. Hot om klimatförändring och ekonomisk osäkerhet är ständigt närvarande.

Vardagen kan visserligen erbjuda också positiva överraskningar och många glädjeämnen, men i dagsläget kan det vara bra att medvetet samla på sig behagliga minnen och upplevelser.

Minnen och upplevelser som bär. Minnen och upplevelser som ger kraft. Minnen och upplevelser som påminner om det goda, och därmed om framtid och hopp.

Det behöver inte vara något storslaget, krångligt eller dyrt. En dag i solen kan räcka, eller en stund tillsammans med nära och kära.

Hurdana minnen och upplevelser kunde vara din soliga marsdag?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter