Förflytta dig till innehållet

Livsmedelsverket: De här produkterna ska förstöras – och bageriet har bakförbud

Livsmedelsverket
Amissas produkter
Produkter från Amissa.

Livsmedelsverket har bestämt att alla produkter som tillverkats i bageriet Amissa Oy efter den 19 december 2022 ska dras tillbaka från marknaden och förstöras.

Skälet är att det upptäckts en mängd brister i företagets verksamhet, och från och med den 19 december har Amissa inte fått bedriva bageriverksamhet.

– Brister och missförhållanden har förekommit särskilt i systemet för egenkontroll, lokalernas lämplighet, lokalernas skick och renlighet, arbetsredskapens, apparaternas och städredskapens renlighet, handhygienen, arbetskläderna, personalens introduktion och hygienkompetensen, meddelar Livsmedelsverket.

Enligt bland annat Ilta-Sanomat har bageriet dock fortsatt sin verksamhet trots förbudet.

Sålts runtom i landet

Bageriet Amissa finns i Keuru i Mellersta Finland. Deras produkter har dock sålts nationellt.

Bland produkterna finns kött-, äppel- och hallonlörtsyn, köttpiroger, köttpastejer, ägg-rispastejer och peremec (turkisk köttpirog), uppger Livsmedelsverket.

Förhållandena har inte korrigerats trots givna anvisningar och uppmaningar, konstaterar verket.

Livsmedelsverket har bett kommunernas tillsynsmyndigheter att försäkra sig om att företagets produkter förstörs vid inköpsställena.

Konsumenterna ombeds också själva slänga produkterna eller returnera dem till inköpsstället. Om eventuella ersättningskrav kan man kontakta det tillverkande företaget, meddelar verket.

20:42: Rubriken ändrad från att ”det är slutbakat för företaget”

12:28 den 20 januari: En mening tillagd om att verksamheten fortsatt trots förbudet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter