Förflytta dig till innehållet

Livmoderhalscancer blir vanligare bland unga, fastän det finns sätt att förebygga

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Hälsa. Yle rapporterade den 5.8.24 att ungefär var tredje som kallas till screening för livmoderhalscancer inte deltar i screeningen. Under 2021 skickades 284 000 kallelser till screening och 79 000 av dessa deltog inte. Särskilt de i åldern 30–35 hoppar över screeningen. Detta är oroande, för samtidigt visar statistiken att förekomsten av livmoderhalscancer har ökat de senaste åren just bland 30–39-åringar.

Det är också oroväckande att vissa av välfärdsområdena har beslutat att sluta erbjuda och sända färdiga dagar och tider för screening.

I screeningskallelsen finns med andra ord inte datum och klockslag, utan endast instruktioner för hur man kan boka en tid.

Rädslan och oron är att detta kommer att försvaga screeningdeltagandet ytterligare.

Något liknande har prövats i HUS-området tidigare och då har man kommit fram till att deltagandet i screeningarna minskat i och med att det inte finns datum och tid i kallelsebrevet. Besparingar uppnås med andra ord inte på detta sätt – tvärtom, det blir dyrare i längden. Fokus bör ligga på förebyggande, eftersom det är det enda sättet att spara både ekonomiskt och personalresurser, men också för att undvika mänskligt lidande.

Ett sätt att också förbättra screeningdeltagande är självprovtagning, där Birkaland är en pionjär i Finland.

En studie startades i Birkaland i juni med syftet att ta reda på om egenutförd HPV-provtagning (hemtest) är lämplig för screening och om den skulle uppmuntra kvinnor att delta i screening mer aktivt än idag. I praktiken innebär detta att de som inte kommer till screeningen efter den första kallelsen kan erbjudas möjlighet till självtest/hemtest i framtiden.

I Sverige har en liknande praxis funnits länge och det är fantastiskt att detta tagit ett steg framåt även i Finland. Det är dock väsentligt och viktigt att säkerställa att eventuella förändringar i hemprovtagningen beaktas av sjukvården och att kallelser skickas vidare till nödvändiga ytterligare undersökningar.

En annan sak där Finland bör följa Sveriges exempel är att erbjuda HPV-vaccinationer i samband med screeningbesök till de som hittills inte fått vaccinet.

Överlag fokuserar diskussionen om förebyggande av livmoderhalscancer i Finland fortfarande för mycket på screeningar, samtidigt som vi redan har vacciner med vilka vi i bästa fall kan utrota HPV-relaterad cancer om vaccinationstäckningen stiger till en tillräckligt hög nivå.

Taru Salovaara
Ordförande, Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf
Livmoderhalscanceröverlevare

Eva-Maria Strömsholm
Viceordförande, Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf
Sjukskötare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter