Förflytta dig till innehållet

Livlig sommar både vid museerna och badstränderna – nästan dubbelt så många badbesök i Åbo som i fjol

Badstrand. ÅU-foto.


Sommarens varma väder inverkade stort på badsträndernas popularitet i Åbo – men också museerna och biblioteken var välbesökta.
Stadens museer besöktes av närmare 175 000 personer. Mest populärt var Åbo slott, som stod för drygt 70 000 av besökarna. De övriga museernas besökarantal låg på ungefär samma nivå som i fjol, med undantag för Wäinö Aaltonens museum som inte lyckades upprepa fjolårets succéutställning av Jacob Hashimoto.
– Det är särskilt glädjande att folk var intresserade av det historiska Åbo. Pop up-museet Turku goes underground i Katedralskolans gymnastiksal blev väldigt populärt och besöktes av cirka 4 500. Den varma sommaren lockade förstås folk till badstränder och utebaden. Samppalinna utebad besöktes som mest av 3 000 simmare per dag, säger Minna Sartes, direktör för stadens fritidssektor.
Antalet badare ökade avsevärt jämfört med i fjol. Antalet besökare på utebaden uppgick till 205 000, och på badstränderna statistikfördes under strandvaktssäsongen 53 000–63 000 besökare beroende på räknemetod. I fjol uppgick utebadens besökarantal till 141 000 och badsträndernas till 33 400 – alltså bara lite mer än hälften av årets antal.
139 900 simmare besökte Samppalinna utebad 14 maj – 30 september, jämfört med 90 000 i fjol. Kuppis utebad hade 65 200 besökare under sommaren. I fjol uppgick antalet besökare till 50 700
Vid idrottstjänsterna gläder man sig över att utebaden används flitigt.
– Öppettiderna för nästa sommar bestäms i hög grad utifrån statistiken för denna sommar. Troligtvis kommer öppettiderna i september att förändras vid Samppalinna nästa år, säger Eeva Haapanen, chef för simanläggningarna.
Också biblioteken var populära under sommarhettan. De var mer välbesökta i år än ifjol, och i juni uppnåddes till och med ett rekord: 130 671 besök, jämfört med 120 000 de senaste två åren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *