Förflytta dig till innehållet

Lite smittmatematik

Spanska sjukan, i vilken några av mina äldre släktingar dog, startade i april 1918, dog ut till sommaren, och grasserade på nytt i oktober. 50-100 miljoner människor dog, i Finland 25.000. Förhållandena då var helt annorlunda än i dag, men rent matematiskt sett gäller samma ekvationer för coronan, bara med helt andra parametrar i modellen.
När jag forskade i processteknik, skaffade jag numeriska värden för parametrar i statistiska modeller med hjälp av experiment. Nu börjar man ha ”experiment” för coronamodeller från Finland, Kina, Italien, Spanien och speciellt Stockholm. Det betyder att man kan göra prognoser som eventuellt stämmer.
Enligt Hufvudstadsbladet uppskattar man nu att coronan i Finland håller på i 162 dagar, ungefär ett halft år. Detta sannolikt korrekta faktum borde leda till följande politiska slutsatser:
Folksamlingar (på säg över 50 personer) borde förbjudas för flera månader framöver. Bara tanken att någon hostar omkring sig virus på en konsert är obehaglig. Om smittan sprids för effektivt blir det kö inte bara till intensiven, utan även till begravningsbyrån.
Skolorna och universiteten borde öppnas. Skolstängningen är en ineffektiv medicin med alltför stora biverkningar. Under den tid då skolorna varit stängda borde även Alko ha varit stängt. De alkoholdrycker man numera får i matbutiken borde ha räckt till för familjens akuta behov av att inmundiga det giftiga lösningsmedlet etanol.
Friska människor över 70 år bör få röra sig fritt i samhället. Ett halft års karantän är en alltför stor del av ens resterande liv. Restaurangerna borde öppnas, men utan buffé där smittspridningen är störst. Man kan hämta maten vid disk med avstånd mellan kunderna precis som vid varuhuskassan, eller så är det bordsservering. De borde aldrig ha stängts.
Sveriges politik har varit den rätta om man ser det rent matematiskt. Den andra våg som Finland får i höst (jämför med spanska sjukan) uteblir sannolikt i Sverige som redan har en viss flockimmunitet, enligt SVT har kanske redan en halv miljon stockholmare redan haft smittan. Om Sveriges politik har varit omoralisk men Finlands moralisk kan vi ju slå oss för bröstet, men vi slår tyvärr mot en tom plånbok i kavajfickan.
 
Jarl Ahlbeck
73 år

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter