Förflytta dig till innehållet

Listan växer – även tjänsten Suomi.fi utsatt för bluffare

Carl-Anton Storbacka/SPT
en dator och en kvinna
Klicka aldrig på länkar som finns i mejl som påstås vara utskickade av Suomi.fi, påminner Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Ytterligare en myndighet varnar för bluffmeddelanden som rör sig i dess namn. Denna gång är det Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, och bluffmeddelanden har skickats i Suomi.fi-tjänstens namn.

I de bluffmeddelanden som nått finländare via såväl e-post som textmeddelande har de uppmanats att klicka på en länk som tar dem vidare till en webbplats. Webbplatsen liknar i hög grad Suomi.fi, men är falsk.

Via den falska webbplatsen försöker brottslingar få tag på personuppgifter och olika inloggningsuppgifter, såsom nätbankskoder.

Suomi.fi är en tjänst som samlar information för såväl medborgare som företag. Finländare kan också välja att få myndighetsmeddelanden skickade till sig elektroniskt via tjänsten.

De finländare som valt att ta i användning meddelandefunktionen få information om nya meddelanden via e-post eller myndighetens mobilapplikation, aldrig via textmeddelande.

Myndigheten påminner också om att den aldrig sänder ut länkar eller dokument som ska laddas ned via e-post.

Om man får ett suspekt e-postmeddelande eller ett textmeddelande bör man varken klicka på länkar som finns där eller svara på meddelandet.

Flera utsatta

Suomi.fi är inte ensam om att vara utsatt för blufförsök.

I tisdags varnade såväl Folkpensionsanstalten som Cybersäkerhetscentret vid Trafik- och kommunikationsverket också för bluffmeddelanden som skickas ut per e-post.

I dessa fall har bluffmejlen innehållit falsk information om covidintyg, men syftet har varit detsamma – att få tag på personinformation och inloggningsuppgifter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter