Likgiltighet på arbetsplatsen blir dyrt – allt fler söker meningsfullt arbete
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag hade glädjen att i veckan delta i Ledarskapsakademins 10 årsjubileum som panelist, temat för diskussionen var ett hållbart arbetsliv, ett viktigt ämne som vi alla kan vara med om att påverka både som arbetstagare, arbetsgivare och framför allt medborgare med rösträtt.
Enligt färska studier, och mina egna erfarenheter, har ett meningsfullt arbete blivit allt viktigare för människor.
Givetvis varierar innebörden i meningsfullheten, det kan vara allt från att jobba med en kallelse, att jobba i ett företag som gör gott för samhället, eller att få vara delaktig av en gemenskap.
I arbetsintervjuer frågar de ansökanden om företagets värderingar, den kommande förmannens ledarskapsstil och om arbetskulturen.
Personalens välmående är en sak som intresserar och det mäter de ansökandena med att fråga om och jämföra den procentuella andelen sjukledighetsdagar eller hälsorelaterade förmåner som företaget erbjuder.
Jag medger såklart också, att jag lever i en viss bubbla, för många är motivationen att stiga upp och gå till jobbet helt enkelt förknippat med att få mat på bordet.
Men faktum är att flera människor under de senaste åren har sadlat om, studerat och bytt jobb till en bransch som inte alltid erbjuder högre lön och bättre förmåner, utan till ett arbete som känns meningsfullt och där man kan känna att man hjälper andra, gör gott och bidrar till samhället.
Å andra sidan har jag hört flera säga, att de skulle gärna överväga att sadla om till bland annat vårdbranschen eller småbarnspedagogiken, arbeten som de anser mest meningsfulla, men deras nuvarande livssituation eller ekonomi helt enkelt inte möjliggör det just nu.
Det förargar mig att vi inte som samhälle klarar av att erbjuda skäliga löner i de branscher som lider av största arbetstagarbristen, branscher där folk upplever att de kunde göra ett betydelsefullt jobb och känner lycka av att få hjälpa andra människor.
Meningsfullhet, känslan av kompetens och samhörighet bidrar till en högre motivation som igen bidrar till effektivare arbete, bättre prestation, ja till och med mindre sjukledigheter.
I Storbritannien har man beräknat, att bara likgiltigheten i arbetet kostar upp till 50–70 miljarder årligen i form av minskad produktivitet, detta i kombination med sjukledigheter är verkligen inte en hållbar lösning i det långa loppet.
Det att vi tillsammans är intresserade av att bygga och kräva en välmående arbetsplats kommer i längden att bidra till ett hållbart arbetsliv, ett arbetsliv där vi känner att vi är betydelsefulla, kompetenta och en del av en gemenskap.
Vi måste våga prata mera om detta, fortsätta kräva hållbara lösningar av beslutsfattare och stöda varandra, att ibland skriva ner för sig själv vad som är viktigt för just dig i livet och arbetet nu och i framtiden är en bra start.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.