Förflytta dig till innehållet

Libbsticka, trähantverk och musik – på gatumarknaden i Portsa hittar du vad som helst

Tusentals Åbobor passade på att njuta av den soliga söndagen på gatumarknaden på Trädgårdsgatan. Foto: Johan Backas


Tusentals Åbobor passade på att spatsera i solen i stadsdelen Port Arthur  på söndagen. För 30:e gången ordnades gatumarknaden i Portsa, alltså var Trädgårdsgatan stängd under en stor del av dagen.
-1989 när marknaden ordnades första gången var det på Heikkilägatan, det ansågs vara en för stor sak att stänga Trädgårdsgatan. Men efter några år när marknaden hade växt flyttade vi hit, säger Sari Laurell som är ordförande för föreningen Portsa.
– Nu har marknaden blivit en riktig kulthändelse, det är en bra start på sommaren, säger Laurell.

Sari Laurell är ordförande för föreningen Portsa. Foto: Johan Backas


Försäljningsborden blev också i år snabbt fullbokade. De flesta försäljarna är Portsabor som passar på att tjäna en slant. Men också föreningar och mera profesionella restauranger.
På borden finns allt som man brukar hitta på loppisar, men också bland annat libbsticka och proffsiga trähantverk.
– Jag har ännu inte hunnit se mig omkring här, men det är omöjligt att gå härifrån utan att ha köpt något, säger Laurell.
Hon flyttade själv till Åbo för cirka 15 år sedan och har bott största delen av den tiden i Portsa, i föreningen har hon varit aktiv cirka 10 år.
– Portsa är en fantastisk stadsdel, lite som en egen by mitt inne i en stor stad. Idyllen och samhörigheten gör att vi trivs väldigt bra, säger Laurell.

Varje år bjuds det på livemusik, i år var det Joel Hallikainen som uppträdde. Foto: Johan Backas


Hon är extra glad för att bageriet håller söndagsöppet för andra gången, och att Mikaelförsamlingen också i år bjuder på gratis soppa åt alla som vill ha.
Nytt för i år är att ångloket Veto-Jussi körde passagerare mellan Arvidsgatan och Åbo hamn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter