Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Li Andersson vill fortsätta som partiledare — kommenterar spekulationer om graviditet

Tillbaka där det började. Hemstaden Åbo är kär för Li Andersson, som trots politikerjobbet vistas mycket i Åbo. Foto: Fredrik Häggman

Vänsterförbundets ordförande, utbildningsminister Li Andersson meddelade på tisdagen att hon ställer upp för omval som partiledare.– Jag ställer mig till förfogande för en fortsatt period, säger Li Andersson, inför Vänsterförbundets partikongress i november där partiet väljer ny ordförande.

Andersson anser att det är viktigt att Vänsterförbundet också i fortsättningen är ett parti som jobbar för alla i samhället, och är ett parti där människor med olika bakgrund kan mötas.
— Vår största bedrift är mångsidighet. Samtidigt som vi lever i en tid av identitetspolitik där man sätter etikett på folk är det viktigt att VF har en roll där vi kombinerar olika livssituationer, inkomstklasser, regioner och åldrar.
Vänsterförbundet ska enligt Andersson vara något annat en rörelse för bara rödgröna eller fackaktiva.
— För att växa som parti måste vi förstå att vi är allra starkast när vi lyfter fram nya färska, eller rentav radikala idéer och står bakom dem tills de blir mainstream. Basinkomsten var en sådan idé, och det var också vårdgarantin inom sju dagar som nu finns med i regeringsprogrammet. Vänsterförbundet var så vitt jag vet, det första partiet att föreslå det, säger Andersson.
Andersson lyfter upp tre fokusområden som ska vara centrala för VF: att driva en socialt rättvis klimatpolitik, att bryta fattigdomen och att förbereda ett arbetsliv som förändras på grund av digitaliseringen.

Förhandsspekulationer om graviditet

Andersson meddelade i måndags att hon ska hålla en presskonferens om sina framtidsplaner på tisdag. Det ledde till en del spekulationer kring om hon är gravid.
— Om någon av er har funderat varför vi behöver en familjeledighetsreform som gör föräldraskapet mer jämställt – tänk er då situationen när en 32-årig kvinna ska hålla en presskonferens och alla tror att hon är gravid. Så är det inte, kommenterade Li Andersson förhandsspekulationerna på presskonferensen.
Vänsterförbundet håller partikongress den 15-17 november i Kuopio. Partiet fyller 30 år nästa år. Enligt Andersson har Vänsterförbundet ingen 30-årskris.
— Vi kommer att se 30 år framåt, inte bakåt.
Andersson har lett Vänsterförbundet sedan 2016. Hon har varit riksdagsledamot sedan 2015.
I det senaste riksdagsvalet fick hon över 24 500 röster i Egentliga Finlandlands valkrets. Hon samlade näst flest röster i hela landet efter Jussi Halla-aho (Sannf).

Artikeln uppdaterades 24.9 kl 12:21 med fler detaljer och citat av Andersson. Stycket om graviditetsspekulationerna har också lagts till.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter