Förflytta dig till innehållet

Li Andersson utnämnd till årets finlandssvensk

VF:s partiordförande. Li Andersson, också fullmäktigeledamot i Åbo och riksdagsledamot, utnämndes till årets finlandssvensk av Folktinget. ÅU-foto


Vänsterförbundets ordförande Li Andersson, även fullmäktigeledamot i Åbo, utnämndes till årets finlandssvensk på Svenska dagen.
Andersson röstades fram av Helsingin Sanomats läsare. Priset ges till den som ”har gjort mest för att föra fram det svenska i Finland på ett positivt sätt under Finlands jubileumsår”.
Den bortgångne kända författaren och serietecknaren Tove Jansson utnämndes till århundradets finlandssvensk. En jury valde 22 kandidater som varit verksamma någon period åren 1917–1927 och röstningen skedde på Svenska Yles sida.
Så här skriver Li Andersson på sin officiella Facebooksida: ”Om någonting så hoppas jag att jag kunnat bidra med att bryta ner den väldigt snäva stereotypin av finlandssvensken som man fortfarande ofta stöter på. Jag tycker det är viktigt att visa att det inte finns en finlandssvensk identitet utan en mångfald av dem, att vi är en brokig skara av olika slags människor med olika bakgrund, erfarenheter och åsikter. Tusen tack till alla som röstade!”
Läs även: Hög trivselfaktor på Svenska dagen-festen i Åbo
Mia Franck får åboländskt Svenska dagen-pris
Tjolahåpp! förenar språken

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter