Förflytta dig till innehållet

Li Andersson i Pargas: Försvarsmakten skulle kunna definiera områden där mark inte kunde säljas fritt

Li Andersson besökte igår Pargas och bland annat Kårkulla samkommun. Foto: Peter Alexis


Omfattningen av veckoslutets polisoperationer i skärgården får Vänsterförbundets partiordförande och Åbopolitikern Li Andersson att fundera över vad allt som ligger bakom operationen. Frågan om utlänningars köp av fastigheter på strategiska ställen är relevant, anser hon.
– Jag tror inte att det kategoriskt skulle gå att förbjuda alla utlänningar att köpa mark, säger Andersson, som var i Pargas på söndagen och då besökte bland annat Kårkulla samkommun.
– Det skulle kanske inte ens vara juridiskt möjligt.
Däremot tror Andersson på någon form av förköpsrätt eller inlösningsrätt.
– Försvarsmakten kunde definiera områden där mark inte skulle få säljas fritt, säger hon, och hänvisar till regeringens planer.
Vid Försvarsministeriet bereds för närvarande en lag som skulle begränsa rätten för icke-EU-medborgare att köpa fastigheter som är centrala med tanke på Finlands försvar och försörjningstrygghet.
De exakta detaljerna är oklara, men lagen skulle innebära att utländska medborgare i fortsättningen skulle behöva tillstånd för att köpa mark nära Försvarsmaktens eller Gränsbevakningsväsendets anläggningar. Staten skulle också ha förköpsrätt då fastigheter säljs nära strategiska objekt, såsom garnisoner, men också nära flygfält och hamnar. I vissa fall kunde redan sålda fastigheter lösas in.
Målet är att lagen kunde ges till riksdagen redan inom en månad, enligt Helsingin Sanomat.
24.9.18 kl 9.20: artikeln uppdaterad med uppgiften om att Li Andersson var i Pargas på söndagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter