Förflytta dig till innehållet

Li Andersson avgår som partiordförande – ställer upp i EU-parlamentsvalet

Jean Lindén
En kvinna i närbild
Li Andersson har lett Vänsterförbundet sedan 2016.

Vänsterförbundets ordförande, Åbobon Li Andersson, avgår som partiordförande och ställer upp i Europaparlamentsvalet i juni.

Andersson skulle ha haft ett år kvar av sin tredje treårsperiod som partiordförande.

Beslutet om att avgå säger hon att hon fattade redan i höstas. Efter att det blev klart att Vänsterförbundets nuvarande EU-parlamentariker Silvia Modig inte ställer upp i valet bestämde hon sig för att ge EU-parlamentet en chans.

Vänsterförbundets partistyrelse sammanträder i morgon för att fastställa Vänsterförbundets kandidatlista.

Andersson har lett partiet i snart åtta år. Vänsterförbundet har ett understöd på cirka 8 procent.

Under den presskonferens i dag på förmiddagen då Andersson berättade om sin avgång fick Andersson en fråga om understödet för Vänsterförbundet och varför man inte har lyckats öka understödet för VF. Enligt Andersson har man lyckats föryngra medlemskåren och äldre väljare har ersätts av yngre.

Partifullmäktige kommer att välja en tillfällig ordförande för ett år i höst. På hösten 2025 väljs sedan en ny ordförande för en treårsperiod.

En av de svåraste frågorna som ordförande för Vänsterförbundet handlade enligt Andersson om Finlands ansökan om Natomedlemskap.

— Det gällde att själv formulera en åsikt och samtidigt leda partiet till en åsikt, skapa rum för diskussion och skapa rum för olika åsikter, säger Andersson, som också säger att man lyckades med att hålla i hop partiet trots att det fanns olika åsikter.

Om Andersson väljs in i EU-parlamentet vill hon ta med sig familjen till Bryssel och säger att tidpunkten för en eventuell flytt är bra nu med tanke på både det egna barnets ålder och de egna föräldrarnas ålder.

Ifall Andersson blir invald kommer hon troligen ändå fortsätta i Åbo stadsfullmäktige, säger riksdagsassistent Aleksi Karppinen till ÅU.

Uppdaterad kl. 16.01 med kommentar från Anderssons assistent.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter