Förflytta dig till innehållet

Lena Palén började arbeta som kock och servitör – nu utsågs Korpobon till årets sjukskötare

Tuulia Meriläinen
Kvinna vid skrivbord
Lena Palen drömde som yngre om att jobba som sjukskötare på något fartyg, men då hon bildade familj i Korpo föll den önskan bort.

Det är en vintrig januaridag i Korpo då ÅU träffar sjukskötare Lena Palén på Korpo hälsostation.

Den nya arbetsgivaren för hälsostationen heter Varha, men Palén själv kommer inte att beröras av förändringarna förrän till sommaren. För tillfället är hon sjukskriven på grund av sin höft, och väntar på operation. Idag får hon nöja sig med att hälsa på kollegerna och återse sitt arbetsrum.

– Jag trivs definitivt bättre på jobb, säger Palén som varit fastanställd på hälsostationen sedan 2001.

Palén började sin arbetskarriär som kock och servitör. Då hon var 22 år sadlade hon om och började studera till sjukskötare i Vasa, och fortsatte sedan i Åbo.

– Viljan att hjälpa fanns alltid där, och viljan att utvecklas i arbetet har också alltid varit stark.

Vill utvecklas hela tiden

Ett tecken på det är att hon vidareutbildat sig till sjukskötare med begränsad rätt att förskriva en del receptbelagda mediciner. Det kan gälla till exempel en urinvägsinfektion, ögoninflammation eller angina, som klart går att fastställa via snabbtest, eller att förnya vissa läkemedel vid långvariga sjukdomar, så som blodtrycks- eller astmamediciner. Palén är också mycket intresserad av sårvård.

– Den kräver viss kontinuitet och kunskap men är också väldigt tidskrävande. Man måste som sårsköterska förstå hur sår läker och vad som kan förhindra eller påverka läkning, till exempel olika mediciner eller olika sjukdomar.

Akutvården intresserar henne också.

– Alla akutsituationer kräver såväl teoretiskt som praktiskt kunnande. Man måste kunna hålla många bollar i luften samtidig, men även prioritera rätt vid rätt vid rätt tidpunkt. Akutvård ger spänning och en adrenalinkick som gör att jag tänker klart och blir skärpt, säger Palén, som fått ta hand om infarkter, benbrott, ormbett, akut buksmärta och mycket annat under sin karriär.

Tre kvinnor i arbetsrumTuuli Meriläinen
Lena Palén säger att arbetsgemenskapen varit mycket viktig för att hennes utveckling som sjukskötare. Här på bild med nya kollegan Christina Jansson (t.v.), som nu är nyanställd sjukskötare på Korpo hälsostation, och hälsovårdaren Carita Lindbom.

Belastningen på hälsostationen ökar på somrarna, och det är också då det händer mera.

– Viktigt är också att våga lära sig av sina misstag, för sådana kommer nog på vägen, säger hon.

Ett annat stort projekt som Palén varit med och utvecklat är distansmottagningen, där skötaren undersöker patienten på den lokala hälsostationen, samtidigt som man har kontakt med läkare i Pargas via en videolänk. I nuläget besöks Korpo hälsostation av läkare bara en dag i veckan, så betydelsen av distansmottagningen är stor då den sparar resurser, också för den som behöver vård.

– Distansmottagningen ställer större krav på sjukskötarna, och det krävs mycket övning. Som skötare på en distansmottagning måste man ha en ömsesidig respekt med läkaren och kunna lita på varandra.

– Distansmottagningen är ett komplement och man kommer aldrig att kunna göra allt via dator. Fysiska läkare kommer alltid att behövas.

Valdes till Årets sjukskötare

Palén valdes till Årets sjukskötare år 2022 av Sjuksköterskeföreningen i Finland. I motiveringarna står det att hon alltid visat ett stort intresse för patienternas mående och deras helhetsvård, och att också läkarna har ett stort förtroende för hennes kunnande.

– Vissa patienter brukar skämtsamt kalla mig för doktor Palén, säger hon.

Christina Jansson, som varit Paléns vikarie under sjukledigheten, har precis blivit fast anställd som sjukskötare på hälsostationen. Därför söker hälsostationen nu en ny vikarie för Palén.

– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, det är här jag hör hemma, säger hon och uppmanar unga att modigt söka sig till yrket.

Hon berättar att de har en fin gemenskap på arbetsplatsen, och om något är jobbigt så stöttar de varandra.

– Utan mina kollegor sedan länge, Carita Lindbom, Catarina Lindberg och Eva Lönnqvist-Kari, hade jag inte varit den sjukskötare jag är idag. Den goda samhörigheten är en jätteviktig del av yrket, säger Palén som tycker det ska bli spännande och utmanande att få återgå till arbetet då höften igen är frisk.

Dela artikeln

En kommentar: “Lena Palén började arbeta som kock och servitör – nu utsågs Korpobon till årets sjukskötare

  1. Kenneth Wilen skrev

    Jätte duktig Lena hoppas på lyckad operation dagens ros till henne välkommen tillbaka på jobb

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter