Förflytta dig till innehållet

Legendariska Wentus Blues Band spelar i Pargas efter tio års paus — "Vi har aldrig någon spellista, vi kör och ser var vi hamnar"

Wentus Blues Band. Pekka Gröhn på keyboard, basisten Robban Hagnäs, sångaren Juho Kinaret, Dan Hjerppe på trummor och Niko Riippa, gitarr. På konserten i Pargas ersätts Pekka Gröhn av Ville Riippa.

Wentus Blues Band. Pekka Gröhn på keyboard, basisten Robban Hagnäs, sångaren Juho Kinaret, Dan Hjerppe på trummor och Niko Riippa, gitarr. På konserten i Pargas ersätts Pekka Gröhn av Ville Riippa.

Wentus Blues Band. Pekka Gröhn på keyboard, basisten Robban Hagnäs, sångaren Juho Kinaret, Dan Hjerppe på trummor och Niko Riippa, gitarr. På konserten i Pargas ersätts Pekka Gröhn av Ville Riippa. Pressbild


– Vi har spelat i Pargas två gånger tidigare, men det är över tio år sedan vi senast var här, säger basisten Robban Hagnäs från Wentus Blus Band.
Bandet grundades redan 1986 och har nyss avslutat en inspelning av ett nytt album i en studio i Rhode Island, USA, tillsammans med gitarristen Duke Robillard, som har varit i Finland flera gånger.
– Han har spelat med legender som Bob Dylan och Tom Waits. Det var en stor ära för oss att få spela med honom och jätteroligt att göra albumet, säger Hagnäs.

Sex låtar blev sexton

Wentus Blues Band träffade Robillard för första gången i Finland när medlemmarna i bandet var tonåringar.
– Vi var förband för honom. Så gick det 25 år utan någon kontakt och så fick vi kontakt med honom igen via Facebook. Vi bjöd in honom att turnera med oss i Norden och så bjöd han in oss till USA för att göra en skiva med honom.
Hagnäs säger att bandet åkte i väg med sex låtar i bagaget.
– Men vi spelade in sexton låtar. Vi hade ett bra flöde.

”All musik med själ är bra musik”

– Du tar gitarren och börjar jamma och plötslig har du en låt. Någon kommer på en rolig textrad och så gör du något av det. Goda vänner och god musik, det är så det föds. All musik med själ är bra musik.
Albumet kommer ut i höst.
Vad kan publiken i Pargas vänta sig?
– Vi har aldrig någon spellista. Vi har bestämt de tre första låtarna, sedan kör vi och ser var vi hamnar. Vi har ju en del låtar att ta av efter omkring 3 000 spelningar i tjugo länder. Vi läser av publiken och ställer in stämningen enligt det, säger Hagnäs.
Samtidigt lovar han att det inte bara blir blues på fredag.
– Det blir en resa med blues, rock och soul, underhållning, djupa känslor och skratt. Bluesmusik är ju sådan att du ska glömma dina vardagliga problem när du lyssnar på oss. Det har varit vårt recept och jag hoppas att Pargasborna också gillar det.
Vad är det då som driver er att fortsätta spela också efter trettio år?
– Jaa, för en gammal musiker är det ju en livsstil. Det är vad man måste göra. Vi har haft många intressanta samarbetsprojekt genom åren med legendariska bluesmusiker i Mississippi och Chicago. Samtidigt har vi alltid sett framåt och gjort nya intressanta projekt. Det känns meningsfullt att få hålla på. Vi spelar för livet, helt enkelt.
Wentus Blues Band spelar i kultursalen i Piug på fredag den 8 mars. Dörrarna öppnas klockan 19, showen börjar klockan 19.30.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter