Förflytta dig till innehållet

Une retraite française

Det pågår ett oroväckande schackspel där viktiga atomkraftspjäser flyttas. De har flyttats redan länge och schackmatt är inte att vänta i detta strategiska bli-av-med-problem-spel.
Tidigare i höstas fick vi höra att Olkiluotos tredje reaktor ska producera elektricitet i slutet av nästa år. Den här veckan kom ett nytt besked, om en ny försening. Hur många sådana nyheter har vi inte fått läsa?
Allt ska vara klart i maj 2019, sägs det nu.
Industrins Kraft TVO får väl infinna sig i att de efter ett och ett halvt år kan sända ut inbjudan till ett tioårsjubileum för den uppskjutna reaktorstarten.
Blir reaktor tre någonsin färdig? I en kommentar i Tekniikka & Talous skriver Tuula Laatikainen om den kommentar hon fick redan för ett och ett halvt år sedan, av en inhemsk energiexpert: Det enda som Euraåminne kommer att få är ett mausoleum.
Inuti kan vi begrava alla löften om förmånlig elektricitet och en trygg försörjningsgrad. Nå, priset och försörjningsgraden har väl inte ens varit så akuta bekymmer alla dessa år efter 2009, det år reaktorn borde varit färdig. Vi har överlevt.
Det sades för flera år sedan att förseningen av Olkiluotoreaktorn kostar hundratals miljoner euro i dyrare el. Någonstans har vi alltså redan betalat för den här projektkatastrofen.
Nu ser det också ut som om det borde hittas en part som trollar fram ytterligare flera miljarder euro. Det är det som det stora strategispelet nu handlar om.
Franska Areva, som bygger reaktorn – eller mer exakt försöker bygga den – ska helt upphöra med kärnkraft. Bolaget ska nu fokusera på förnybar energi.
Målet är solklart: I andra ändan av reaktormörkrets tunnel kommer ett sol- och vindkraftstvättat Areva ut, färdigt för förnybar energi och nya utmaningar.
Det som sker är att allt med reaktorer skyfflas över från Areva till ett annat bolag, franska statens Électricité de France. EDF opererar landets kärnkraftverk och är ett av ett av världens största energiföretag,
Europeiska kommissionen gav i maj grönt ljus för denna förflyttning, som förberetts länge. Tanken är att ett ännu större EDF ska klara sig bättre i konkurrensen mot ryska Rosatom och japanska Hitachi.
Tidigare i år godkände Europeiska kommissionen omstruktureringsplanen för Areva, ett upplägg där franska staten matar in 4,5 miljarder euro för att hålla det förlustsänkta bolaget i liv.
”Stödet gör bolaget livskraftigt utan att konkurrensen snedvrids på ett otillbörligt sätt”, enligt kommissionen. Frankrikes ansökan måste ha varit välformulerad.
Det här innebär också att det är EDF som får konfrontera Industrins Kraft då skiljemannadomstolen säger sitt om de absurda förseningarna och mångmiljardtvisten i Finland. Ett delbeslut kom i somras, det var gynnsamt för TVO, men det viktiga beslutet om pengar väntas i början av nästa år.
Vad kommer då EDF att göra? Betala och fortsätta bygga? Ingalunda.
Tekniikka & Talous’ Laatikainen har också talat med TVO-direktören Anna Lehtiranta. Hon försäkrar att reaktorn blir klar, men tillägger att TVO inte har fått garantier för att tillräckliga resurser riktas till Olkiluoto – trots omställningarna i Frankrike.
Observera ordvalet: trots omställningarna.
Jätten EDF är ingen garanti för att allt börjar löpa som smort i Euraåminne. Hur så? Jo, när EDF tar över Arevas kärnkraftsverksamhet, kommer Olkiluotobygget inte med. Det projektet ska placeras redan i år – före skiljemannadomstolens beslut – i resterna av ”gamla” kärnkrafts-Areva NP.
Det bolaget har ingen koppling till det Areva som nu satsar allt på förnybar energi.
Kvar i Olkiluoto blir det som TVO:s Anna Lehtiranta kallar en ”skräpbank”, ett litet atomkrafts-Areva vars uppgift är att ta hand om de dåliga tillgångarna. Det som blir kvar i det bolagets kassa är knappast nära den summa som TVO önskar få i skadestånd. Varken personal- eller penningresurser övertygar, enligt TVO.
Tänk om Dialogen kunde tas till politisk nivå. Ring Frankrikes premiärminister, Édouard Philippe!
I alla fall borde han vara väl insatt i problematiken, eftersom han faktiskt är tidigare Areva-chef… så den dialogen kanske inte leder någon vart.
Fransmännen har dessutom fullt upp med sina kraftverk. I fjol var som mest 18 av landets 58 reaktorer stoppade samtidigt, på grund av tekniska bekymmer.
Frågan är om TVO i vår är redo att erbjuda EDF remi, tömma den kvarvarande ”skräpbanken” Areva, och sedan leta reda på någon ny som slutför bygget. Rosatom har väl både tid och resurser nu? Fennovoimas bygge försenas då bolaget inte klarar av att samla ihop alla de dokument som behövs. Vad är det som är så svårt med kärnkraftsprojekt?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter