Förflytta dig till innehållet

Låt oss alla bidra till ett glatt 20-tal

ung man med kavaj och kort hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Jag tror, Axel, att vi får uppleva det glada 20-talet precis som för hundra år sedan” sade en kollega åt mig på min förra arbetsplats för cirka ett år sedan då ekonomin i Finland mådde bra.

I nuläget kan man konstatera att den gissningen inte kunde ha träffat mera snett, då början av det nya decenniet präglats av en global pandemi som vi inte stött på sedan den spanska sjukan i slutet på 1910-talet.

Då kontorsarbetare till största delen förra våren fick ta hem sin laptop och byta sin sociala arbetsplatsmiljö mot ett hemmakontor, fick ett flertal personalavdelningar runtom i Finland en nöt att knäcka.

Hur ska vi se till att våra arbetare mår bra, då de inte befinner sig på arbetsplatsen?

Ingen lätt uppgift minsann, med tanke på att det samtidigt har funnits bland annat mask- och resepolicys att uppdatera, oroade anställda att försöka skicka till corona-test och eventuellt deltagande i permitteringsprocesser.

Samtidigt borde de normala arbetsuppgifterna skötas, d.v.s. att se till att alla anställda mår bra och att de ska kunna prestera sitt bästa på jobbet varje dag.

I normala fall finns det massvis med undersökningar om och metoder för hur företag kan agera för att skapa en positiv och säker arbetsmiljö för alla i bolaget. Plötsligt var så gott som alla bolag utan ”blue print” hur välmående ska skötas då majoriteten befinner sig hemma.

En del bolag har försökt öka gemenskapskänslan med virtuella kaffepauser. Men på basis av diskussioner jag haft med mina bekanta har dessa virtuella pauser fungerat till en början men mängden deltagare minskat ju längre pandemin varit igång.

Folk anser att dessa arrangerade virtuella tillfällen känns konstlade och använder tiden till att svara på e-post eller dylikt istället för att på allvar vara närvarande.

Ett annat exempel är den aktuella diskussionen kring lillajulfester på distans. Vissa anser att det är onödigt att ens försöka ordna ett julevenemang då hela firman inte kan äta gott och dricka gott tillsammans, medan andra tycker virtuellt är bättre än ingenting.

Själv vågar jag påstå, att en stor del av dem som klagat mest inte lyft ett finger för att hitta på bättre alternativ.

Istället för att klaga uppmanar jag alla andra i organisationen att dra sitt strå till stacken och bidra med idéer för att stöda personalavdelningen i skötandet av de anställdas välmående.

Ovanliga tider kräver kreativa lösningar och speciellt i mindre organisationer kan all extra tankehjälp hjälpa en överbelastad personalavdelning väldigt mycket, speciellt då pengar för extern hjälp eventuellt inte finns tillgängliga.

Att skicka en flaska brännvin hem till varje anställd och kräva ett deltagande i en Zoom-call låter ju inte lockande. Byt Zoomen mot en förmånlig virtuell konferensplattform och beställ hem en trevlig matkorg med bakelser och glögg från en lokal catering så börjar det redan låta mycket bättre.

Det finns oändligt med möjligheter och lösningar, någon måste bara sätta tid och ork på planeringen.

Då julen nu bankar på dörren och år 2020 närmar sig sitt slut ser vi redan ljus i slutet av tunneln i striden mot pandemin. Det dröjer dock ännu ett tag innan vi finländare är vaccinerade och samhället återgått till det normala, så sprid gärna julglädje och ta hänsyn till era kollegor vare sig ni träffas regelbundet ansikte mot ansikte eller på distans via datorn.

Det är nämligen med små åtgärder som vi alla tillsammans ännu kan bidra till ett glatt 20-tal, även om decenniets första år gick förlorat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter