Förflytta dig till innehållet

Låt kroppen njuta

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Sommaren och hettan är här, och det mest naturliga att göra är att ta med sin kropp till något vattenhål och svalka sig i det mjuka vattnet. Trots att detta är så naturligt, finns där ett motstånd hos många, jag har själv känt det motståndet. Det är inte så lätt som att bara gå ner till badplatsen och kasta sig i sjön.

Ska man fixa håret innan? Och kanske lite smink ändå? Man vill ju inte se ofräsch ut… Det räcker att man behöver vistas halvnaken bland folk med magen och låren som är vinterbleka och gropiga. Nej fy vad jobbigt. Jag struntar i stranden.

Eller, ja kanske kan strunta i o bada… Det är enklare så, så slipper jag gå strutta runt där i baddräkt och tappa kontrollen över kroppen.

Känner du igen de tankegångarna? Då vill jag att du tänker tillbaka på din barndom. Minns du sommarkvällarna som gick ut på att bada så mycket man bara kunde? Hela dagar på stranden. Man hade inte en tanke på hur kroppen såg ut.

Kroppen vara bara ett verktyg som gjorde att du kunde uppleva allt KUL och HÄRLIGT som fanns att göra. Gräva ner sig i blöt sand, äta glass och mariekex med saft, göra kullerbyttor i vattnet, hålla andan så länge det gick, dyka längst av alla… Möjligheterna till lek och njutning fanns överallt. Vi stoppade aldrig kroppen från det vi hade lust med att göra. När och varför ändrades detta?

Jag följer en kvinna på Instagram som går under namnet @kobranhugger. Hon lade upp en text häromdagen som satte huvudet på spiken:

”Kvinnor kan inte doppa huvudet, för då kan man förstöra sminket. Förstöra frisyren. Vill inte visa sig i bikini för kroppen passar inte in i kraven på hur en ”Perfekt kropp” ska se ut. Tillsagda hela livet att utseendet är det viktigaste. Ens viktigaste vara. Det som ska sälja.

Nej, fram med mer fula, glada badande kvinnor. Som vägrar acceptera nuläget. Motvallskärringar. I bikini eller baddräkt, eller vad f*n man vill. Helst helt nakna. Som simmar och badar och leker. Och skiter högaktningsfullt i rådande normer. För de normerna är skapade av vita gamla gubbar som vill tygla kvinnokroppen. Och, det kan jag lova, det låter sig icke tyglas något mer.”

När jag läste denna text spred sig en värme i kroppen. Hon har RÄTT! Varför skulle inte kvinnor doppa håret och ’förstöra’ sminket? Man går väl till stranden för sin egen skull? Inte bryr ju sig någon om hur folk ser ut på stranden? Och gör man det så har man en lång väg kvar till många viktiga insikter i livet, bland annat:

1. Utseendet är inte viktigt. Hur din kropp ser ut har inget att göra med hur du upplever världen runtomkring dig. Din köttkostym bär dig genom livet och skänker dig så många underbara känslor och upplevelser, så att inte känna tacksamhet, oavsett var du befinner dig i livet just nu, är inte rättvist.

2. Att bada är underbart. Att utsätta kroppen för det mjuka, svalkande vattnet från havets strömmar – det är livet. Mycket mer värt än att sitta och se ’snygg’ ut. Men om du i ärlighetens namn inte gillar att vistas i vattnet av någon anledning, så kan du applicera denna princip på alla aktiviteter du någonsin tvekat på att göra på grund av hur du ser ut. De är slöseri med tid och liv att avvakta.

3. En levande och glad kropp som tar för sig är det vackraste som finns. Ta för dig av livet, sommaren och allt som du gillar att göra. Det må vara bada, gå på promenad, sola, skutta genom vattenspridaren och så vidare.

Min uppmaning till dig i sommar är: Lev och lek! Ta vara på de härliga stunderna NU, för livet pågår här och nu. Ta din underbara mage och dina härliga lår till din favoritbadplats och NJUT! Doppa huvudet, håll andan, dyk långt och ät ett mariekex medan du soltorkar på stranden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter