Förflytta dig till innehållet

Låt inte rädslan ta över!

Franklin D. Roosevelt sade en gång i sitt tal till nationen ”the only thing we have to fear is…fear itself” (det enda vi har att frukta är … själva fruktan).
En forskare som jobbade som expert i  FN  sa för några år sen vid ett seminarium: ”Klimatförändringar, oberoende av om de är naturliga eller påverkade av människan, sker så långsamt att mänskligheten gott hinner anpassa sig och till och med påverka eventuella orsaker. De verkliga gisslen är infektionssjukdomarna som skördar miljoner liv varje år i fattiga länder, och framtida pandemier”.
Min uppfattning om klimatet har påverkats både av Roosevelt och av forskaren i fråga.
Klimatmodeller är vetenskapliga verktyg med vilka man kan öka förståelsen. Men vi alla som jobbat med datamodeller vet att de är dåliga prognosredskap.
Ändå utnyttjas vissa modeller för att förutsäga hur många grader den globala temperaturen stiger vid ökade koldioxidutsläpp, och vilket är ännu mera ovetenskapligt, hur oväder påverkas. Vetenskapen misshandlas för avsiktlig spridning av omotiverad klimatångest.
Klimatmodeller är oändligt mera komplicerade och opålitliga än banala statistiska smittmodeller. Ändå verkar det som om även smittmodellerna är värdelösa för prognoser.
Samtliga modeller visar på en eller flera kraftiga vågor, i Finland skulle den andra vågen komma i höst. Dessutom antas flockimmunitet när tillräckligt många smittats (eller man har vaccin). Men nu säger vissa forskare att viruset kan dö ut av sig själv bara vi fortsätter hålla distans, och att det inte kommer någon andra våg!
I sommar kommer Finlands restriktioner att vara rätt lika Sveriges. Orsaken till att Sverige drabbas hårdare än Finland beror på att smittan kom tidigare till Sverige, restriktionerna var i början lindrigare, och samhället med invandrartäta bostadsområden och fulla tunnelbanetåg i Stockholm är annorlunda än i Finland. I Finland bor dessutom mindre andel åldringar på vårdhem och större andel hemma, och Sveriges vårdhem är mest drabbade.
Det skulle ju vara bra om viruset skulle dö ut. Men kan verkligen de triviala statistiska modeller som förutspår en andra våg ha fel?
I så fall är kristallkulor lika bra prognosinstrument som smittmodeller (och klimatmodeller). Och låt inte rädslan ta över, det regnar ju ändå inte bomber från himlen som då min moster var ung i Helsingfors!
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter