Förflytta dig till innehållet

Låt havremjölk heta havremjölk

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Konsumtionen och produktionen av växtbaserade drycker som används som komplement eller alternativ till animaliska mjölkprodukter har ökat markant under det senaste decenniet. I vardagsspråket används konsekvent begrepp som havremjölk, men enligt finsk lagstiftning, som baserar sig på EU-rätt, får inte dessa produkter ha namn som syftar på animaliska mejeriprodukter.

Förra året röstades det även om produkter som används som alternativ till kött. Man ville förbjuda termer som korv eller biff i produkternas namn, men förslaget röstades ner i EU-parlamentet trots kraftig lobbning.

Att konsumenter inte skulle se skillnad mellan animaliska och vegetariska produkter enbart på grund av produktens namn är inget starkt argument för att behålla den lagstiftning vi har idag. Det är inte ändamålsenligt att förbjuda ett produktnamn som konsekvent används i vardagen.

Vårt språkbruk ändras hela tiden och lagstiftningen bör uppdateras i enlighet med utvecklingen. Ord som mjölk eller grädde tillhör inte en enskild industri, då de i grunden syftar på produktens form, inte på dess innehåll.

Den finländska produktionen av växtbaserade produkter är en framgångssaga för hela inhemska livsmedelsindustrin, och en stor exportvara. Varför försvårar vår egen lagstiftning vår inhemska matproduktion och -export? – När det dessutom gäller en industri som är i enlighet med Finlands klimatmål.

Julia Ståhle
Förbundsstyrelsemedlem

Ellinor Juth
Ordförande för Internationella utskottet

Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter