Förflytta dig till innehållet

Låt din hjärtefråga leda dig till valurnan

’’Förr älskade jag mitt arbete, nu vet jag inte längre’’, sade en av mina nära och kära som arbetar som närvårdare. Min oro kring vårdbranschen har pågått länge. Oron ökade när jag hörde de orden. Och en rad fler.

Att arbeta inom vårdbranschen är oerhört krävande. Vad får en närvårdare som tack? En alltför låg lön, återkommande dubbelskift och en påfrestande arbetsmiljö i allmänhet.

Att ta hand om människor är givande. Min nära och kära har all empati i världen. Hon passar utmärkt för arbetet. Dock känner hon nu att orken håller på att ta slut. Det finns en bristningsgräns, och för de som jobbar inom vården är denna gräns nådd för länge sedan.

Coronapandemin har inte hjälpt direkt. Hur närvårdare och övriga inom social- och hälsovårdsbranschen behandlas är inte okej.

Förhandsröstningen för Finlands första välfärdsområdesval körde igång på onsdagen. Enligt många är det här valet ett av de viktigaste. Trots detta riskerar valdeltagandet bli historiskt lågt, till och med under 50 procent.

Hur kommer det sig att så få springer till valurnorna? Varför borde just jag och du bry dig om det här valet?

Efter 15 års arbete och beredning gick social- och hälsovårdsreformen igenom sommaren 2021. Hittills har kommunerna haft ansvaret för att ordna socialvård, hälso- och sjukvård och räddningsverksamhet. I fortsättningen är det välfärdsområdena som ansvarar för dem.

Välfärdsområdena har självstyre och den högsta beslutanderätten utövas av välfärdsområdesfullmäktige. Det finns 21 välfärdsområden. I Helsingfors har staden i fortsättningen ansvar för social- och hälsovården och räddningsväsendet, vilket betyder att Helsingforsborna inte röstar i valet. Social- och hälsovårdsreformen gäller inte landskapet Åland.

Vad är det vi röstar om i välfärdsområdesvalet? Det här har flera funderat, och inte utan orsak.

Den information som finns verkar inte ha nått fram i den utsträckning som vore önskvärd. Jag kan förstå att människor inte vet allting om vad det här valet går ut på. Dock anser jag inte att detta är en anledning till att låta bli att rösta.

En tillräcklig helhetsbild kan fås genom att läsa några nyheter. Dessutom är det enkelt att göra någon av valmaskinerna och därmed hitta ett passligt parti och en kandidat som har liknande värderingar.

Just nu kanske du tänker: Hur berör det här mig? Varför borde jag rösta? Enligt mig är det ytterst viktigt att använda sin rösträtt i alla val som ordnas. I välfärdsområdesvalet röstar vi om sånt som berör oss alla i vardagen, nu och i framtiden: socialvård, hälso- och sjukvård och räddningsverksamhet.

De som jobbar inom social- och hälsovårdsbranschen och inom räddningsverksamhet vill inte bli kallade för samhällets hjältar. De vill ha en rimlig lön.

Enligt fackorganisationerna Tehy och Super är vårens arbetsmarknadsförhandlingar de mest avgörande någonsin. De grundlagsenliga social- och hälsovårdstjänsterna kan inte längre tryggas om personalens löner och arbetsvillkor inte fås i rimlig ordning, anser fackorganisationerna.

Jag tänker på min nära och kära. Hur ser hennes framtid ut som närvårdare? Hur blir det med lönerna och anställningsförhållandena? Kommer hennes klienter få god vård? Kommer den offentliga vården prioriteras? Bland annat detta ligger mig varmt om hjärtat.

Vad är viktigt för dig? Använd din rösträtt och påverka! Förhandsröstningen pågår i Finland till den 18 januari och utomlands till den 15 januari. Den egentliga valdagen är den 23 januari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter