Förflytta dig till innehållet

Läsvärd fantasy med dubbel spänning bland spöken och agenter

Övergångarna.


Övergångarna
av Andreas Kundler och Lisa Linder
Rabén och Sjögren 2017
320 sidor
Fantasy-litteratur för barn och ungdomar finns det gott om. Det finns också gott om helt bra sådan litteratur. Att få något i handen som faktiskt känns riktigt nyskapande är ändå mera ovanligt.
Men det här är en känsla Andreas Kundler och Lisa Linder ofta får till med ”Övergångarna”, författarduons första bok om Anton, Elsie och dödsriket Verdisia.
När ”Övergångarna” tar sin börjar har Anton just mist sin älskade morfar Hjalmar.
På morfaderns begravning dyker en mystisk man upp, en man som påstår sig ha varit Hjalmars vän. Men är det verkligen så? Sofia och hennes konstiga son Albert påstår nåt annat och de visar Anton en värld han har svårt att tro på, även om han känner den så väl: Verdisia, Antons och Hjalmars hemliga sagovärld.
Enligt Sofia och Albert finns Verdisia på riktigt och där, i dödsriket, pågår förfärliga saker, saker som också kommer att påverka Antons värld, om han inte tar på sig att slutföra Hjalmars viktiga uppdrag. Det här är emellertid enklare sagt än gjort, speciellt när man både jagas av spökagenter och har en egen spökpartner, Elsie, att handskas med och försöka förstå sig på.
Övergångarna kombinerar på ett spännande och fungerande sätt spökhistoriens tematik med hemliga agentberättelsens utformning. Dramatiken finns med från första stund och tempot hålls uppe ända till slutet, men istället för ett drama som endast bygger på jaktens osäkerhet blir det extra rafflande när övernaturliga element också inkorporeras.
I boken finns en del klichéer från tonårsböckernas värld, som rika, elaka killar och den mystiska tjejen som inte passar in, men karaktärerna är överlag varierande och levande, även de som egentligen är döda. Författarna lyckas dessutom med att inte göra sina karaktärer svartvita. Här finns inga självklara hjältar och vem som är hjälten kan diskuteras. Upplägget fungerar således som helhet väl och Kundler och Linder lyckas dessutom på ett fint sätt föra samman många trådar.
De som lämnas oupplösta får en bara att vänta på nästa bok.
En svensk bok om en värld dit de döda hamnar för rätt naturligt tankarna till Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”, en bok författarna också nämnt att de är inspirerade av.
Någon ny Bröderna Lejonhjärta – om man det menar en tidlös bok om förlust, kärlek och mod – är ”Övergångarna” knappast, men en läsvärd urban fantasy är det. Och det ska bli intressant att se hur berättelsen utvecklas.
Sofia Sjö

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter