Förflytta dig till innehållet

Låst läge i bryggtvist i Norrskata gästhamn

Adrienne Westerback

ÅU-foto

Förhandlingarna mellan parterna har strandat.

En inspektion i gästhamnen på torsdagen visade att företaget inte har vidtagit de åtgärder som staden krävt när det gäller den raserade bryggan.

– Det är tråkigt att det gått så här. Det här gynnar varken företaget, Norrskataborna eller Pargas stad, säger miljövårdschef  Carl-Sture Österman.

Tvisten gäller tolkningen av arrendeavtalet för ett 1 400 kvadratmeter stort område vid gästhamnen som Dagema hyr av Pargas stad.
Enligt avtalet ska området användas för gästhamnsverksamhet. I arrendet ingår också en gästhamnsbrygga.

Bryggan som länge har varit i dåligt skick sjönk i höstas. Hamnen har sedan dess saknat en besöksbrygga för andra båtar än mindre motorbåtar.

Till följd av tvisten har ingen verksamhet pågått i gästhamnen i sommar.

Parterna har en diametralt olika åsikt om hur arrendeavtalet ska tolkas när de gäller gästhamnsbryggan.

Enligt stadens tolkning av avtalet är det arrendetagaren, alltså Dagema, som ansvarar för underhållet av bryggan och att den hålls i skick.

Staden anser är att företaget på Norrskata är skyldigt att bygga en ny brygga på egen bekostnad som förblir i stadens ägo.

Dagema däremot är av helt annan åsikt. Enligt Dagemas tolkning av avtalet har företaget rätt att på egen bekostnad bygga en nya brygga, men ingen skyldighet.

I de förhandlingar som tidigare först mellan parterna har Dagema föreslagit att Pargas stad går med på att en eventuell ny brygga blir i företagets ägo och att staden efter arrendeavtalets utgång förbinder sig att lösa in bryggan till ett värde som bestäms av två utomstående experter.

Bygg- och miljönämnden tog i våras ställning till förslaget. Nämnden godkände inte företagets argument.

Nämnden uppmanade i stället Dagema att omedelbart se till att en ny brygga byggs i gästhamnen.

Företaget gavs en tidsfrist till den 1 augusti. Om inte företaget tills dess har byggt en ny gästhamnsbrygga kommer staden att häva arrendeavtalet.

Vid torsdagens inspektion i Norrskata gästhamn kunde tjänstemännen som var på plats bara konstatera att ingen ny brygga har byggts.

Carl-Sture Österman ser nu ingen annan utväg än att staden häver arrendeavtalet med Dagema.

– Det här en märklig situation. Vi kan inte godkänna företagets förslag. Enligt arrendeavtalet är det företagets skyldighet att hålla gästhamnsbryggan i skick. Det här är också en principfråga, vi måste kunna behandla alla företag likvärdigt, säger Österman.

Avtalet mellan Pargas stad och DaGeMa gäller till oktober 2041.

Bygg- och miljönämnden tar nästa vecka ställning till om arrendeavtalet med Dagema ska hävas.

Dan och Gertrud Mattsson som driver företaget Dagema vill inte kommentera tvisten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter