Förflytta dig till innehållet

Skärgårdens bokfest är tillbaka efter pausen i fjol — bland andra Lars Sund och Johanna Holmström är med

Folksamlingr vid ett båthus

Skärgårdens bokfest ordnas 12–14 juli på Jurmo i Åbolands skärgård. Foto: Magnus Lindberg


Skärgårdens bokfest är tillbaka efter att ha haft paus förra året. Festen, som ordnas för fjärde gången, äger rum 12–14 juli på Jurmo i Åbolands skärgård.
Bokfesten strävar efter att försöka få finlandssvenska författare, gärna med skärgårdsanknytning, att ställa upp.
I år välkomnar bokfesten många prisbelönta författare, såsom Lars Sund, Anna-Lena Bengelsdorff, Johanna Holmström och inte minst Jurmos egna lokala författare Agneta Andersson.
Bokfesten lockar både turister och skärgårdsbor. Som mest har drygt hundra människor infunnit sig på Jurmo för att lyssna på författarframträdanden.
Det är fritt inträde till evenemanget både lördag och söndag.

”Över djupa vatten”

Bokfesten börjar med författarframträdanden i hamnen på lördag och avslutas med en litterär högmässa på söndagen. Program på Utö ordnas även i samarbete med bokfesten.
Temat för helgen är ”Över djupa vatten”.
Det symboliserar många livsöden där människor gjort långa och mödosamma, såväl inre som yttre resor. Rätt ofta även fysiskt över djupa vatten.
Detta tema har varit aktuellt i flera av de deltagande författarnas böcker.
Johanna Holmströms bok ”Själarnas ö” handlar om hur några kvinnor på mentalsjukhuset på Själö i den åboländska skärgården tar sig igenom smärtsamma upplevelser i livet.

Boende

Till Jurmo kan man ta sig med förbindelsebåten från Pärnäs i Nagu på fredag kväll, retur söndag.
Det finns även plats i hamnen före egna båtar.
På ön finns ett flertal stugor som man kan hyra för boende.
Frimans resor har tagit fram en paketresa med övernattning på Utö i samarbete med bokfesten.

Ville utöka det kulturella utbudet

Bokfesten arrangeras av Patrik Bengtfolks och Sonja Bengtfolks. Patrik Bengtfolks har sina rötter på Jurmo.
– Jag var på en bokmässa i Göteborg när jag kom på att det skulle vara roligt att ordna något liknande i Finlands skärgård. Min fru var inte sen att nappa på idén. Främst ville vi utöka det kulturella utbudet i den yttersta skärgården. Min pappa kommer från Jurmo. Redan tidigare har musiklivet blomstrat här, men bokfest var något nytt, säger Patrik Bengtfolks.
– Bokfesten har visat sig vara populär och vissa författare har dragit fullt hus. Jag och min fru Sonja har planerat allting själva, men i år är flera företag också delaktiga på olika sätt under bokveckan, säger Bengtfolks.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter