Förflytta dig till innehållet

Lärarförbundet larmar om brist på behöriga specialklasslärare – läget är värst i Egentliga Finland

Arkiv/Linnea de la Chapelle
ett klassrum

Arkiv/Linnea de la Chapelle

et råder en skriande brist på behöriga specialklasslärare i södra Finland. Det visar en kartläggning som Finlands svenska lärarförbund har låtit göra. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Finlands svenska lärarförbund FSL har kartlagt behörighetsgraden bland klasslärarna, speciallärarna, specialklasslärarna och ämneslärarna. Bristen på klasslärare är fortsättningsvis påtaglig i Nyland. Men bristen på specialklasslärare är rentav alarmerande, skriver FSL i ett pressmeddelande.
Enligt kartläggningen är situationen värst i Egentliga Finland och Nyland. Där är bara hälften av specialklasslärarna behöriga.
– Den höga andelen obehöriga specialklasslärare förvånade oss. Uppgiften är krävande och därför är det möjligt att de lärare som har behörighet hellre väljer att jobba som klasslärare eller speciallärare, säger Jens Mattfolk, ombudsman vid FSL, i ett pressmeddelande.
I Svenskfinland behövs också fler ämneslärare i matematik, fysik och kemi, lärare i konst- och färdighetsämnen samt elev- och studiehandledare, uppger FSL.
Avsaknaden av tillförlitlig statistik över lärarsituationen är ett problem. Enligt FSL man kunde råda bot på problematiken med ett lärarregister.
FSL skickade en enkät till alla svenska skolor i Finland. 79 procent av skolorna besvarade enkäten.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter