Förflytta dig till innehållet

Lär dig hitta i barockens labyrinter

Anna Rainio ger ett smakprov av 1600- och 1700-talskompositören Nicola Matteis. Foto: Peter Alexis


Sinka. Det heter det lika ovanliga som svårspelade instrumentet, som får en framträdande roll i en av de fyra konserterna under årets version av festivalen ”I barockens labyrinter”. Det handlar om ett träblåsinstrument som verkar vara väl värt att lyssna på.
– Det brukar beskrivas som att det låter som en människoröst, ett himmelskt underbart ljud. Det är ett tidigt barockinstrument som det inte finns någon finsk yrkesmusiker som spelar. Jag har själv bara provat det några gånger. Första gången fick jag fram tre toner, den andra gången fem, säger Anna Rainio och skrattar åt minnet.
Nu är det dock inte festivalens konstnärliga ledare som ska spela sinka under konserten på Åbo slott på söndag, utan danska musikern Lene Langballe, passande nog i ”The Kings letter – musik från Kristian IV:s hov”.
Själv inleder hon i stället pressträffen inför festivalen med att spela tämligen okända solostycken av Nicola Matteis på sin barockviolin. Något som hon också är med och inleder festivalen med under torsdagens konsert i FBK-huset i Pargas.

Anna Rainios egen önskekonsert blir under fredagen när Aapo Häkkinen spelar i Agricolakapellet i Pargas.
– Det här är en önskan som går i uppfyllelse. Han tar med sig sitt eget klavikord, ett klaviaturinstrument från 1700-talet, berättar hon och tillägger att Häkkinen även är med i lördagens konsert i Pargas kyrka: ”Hurra Händel”.
I Pargas kyrka spelar bland annat den för tillfället sammansatta Parbarock-festivalorkestern. Delar av den kommer att se till att barockmusiken når ut till dem som inte tar sig till någon av konserterna. Det kommer nämligen att bli kortare pop up-konserter på några platser som arrangörerna ännu inte bestämt.

Anna Rainio. Foto: Peter Alexis


Det är 14:e året i rad som ”Barockens labyrinter” arrangeras. Till 15-årsjubileet har man tankar om att den delvis ska tillbaka till ursprunget: Herrgården Furuvik i Pargas, där labyrinten som gav festivalens dess namn, en gång fanns i trädgården.
 
I barockens labyrinter

4.10: Nicola Matteis. FBK-huset, Pargas.
5.10: Frescobaldi, Bach, Byrd, Haydn, Kozeluch. Agricola-kapellet i Pargas.
6.10: G.F Händel. Pargas kyrka.
7.10: Musik från Kristian IV:s hov. Åbo slott.

Några av musikerna medverkar även under finska församlingens söndagsmässa i Pargas kyrka.
Peter Alexis
nyheter@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *