Förflytta dig till innehållet

Länsi-Suomi: Åboprofessor riktar hård kritik mot valet av Katainen framom honom till posten som Sitras överombudsman

Markku Wilenius


Markku Wilenius, professor i framtidsforskning vid Åbo universitet, säger till tidningen Länsi-Suomi att han skulle ha varit den mest lämpade på posten som Sitras överombudsman.
– Sitras uppgift är att förutse och skapa för framtiden. Jag vet inte någon som skulle vara mera meriterad för uppgiften än jag, säger Wilenius till Länsi-Suomi.
Han anklagar valet för att vara politiskt. Samlingspartisten och nuvarande EU-kommissionären Jyrki Katainen valdes till posten som överombudsman med rösterna 5-4 i fondens förvaltningsråd som består av politiker.
– Jobbet som överombudsman på Sitra är inte en politisk post. Det är en expertpost och Sitra är en expertorganisation. Det här väcker frågor om hurudan politisering som sker i det här landet, och på vilka grunder människor väljs till olika poster, säger Wilenius till Länsi-Suomi.
Katainen valdes på fredagen till posten som Sitras överombudsman. Han tillträder den första januari. Månadslönen är 18 500 euro.
Också HBL har skrivit om kritiken av valet av Katainen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter