Förflytta dig till innehållet

Lännen Media: Lukes personal utsätts för hatretorik relaterat till vargar – arbetets säkerhetsrisker utreds

Mas3cf / Wikipedia
varg i snö

Varg i vinterlandskapMas3cf / Wikipedia

Vargen väcker känslor. Foto: Mas3cf / Wikipedia


Användningen av sociala medier har ökat hatretoriken relaterat till vargfrågor som riktas mot Naturresursinstitutet Lukes personal, skriver Lännen Media. Det har gjort att Luke blivit tvungen att börja utreda säkerhetsriskerna personalen utsättas för.

Oavsett om orden inte omsätts i handling, så bidrar hoten till att arbetet blir tungt för Lukes forskare.
– Det här är utan tvekan en fråga om personalens välbefinnande, säger Sami Niemi, konsultativ tjänsteman vid Jord- och skogsbruksministeriet till Lännen Media.

Förflyttning av vargar

Luke anklagas för bland annat lögner, avsiktliga förvrängningar av forskningsresultat och för förflyttning av vargar.
– Luke tar inga egna beslut om att förflytta vargar. De här frågorna tar Jord- och skogsbruksministeriet beslut om, säger Sirpa Thessler, programchef på Luke till STT.
Thessler uppger att anklagelserna för förflyttningarna grundar sig på att någon har sett Lukes bil på något speciellt område. Efter det har man observerat varg på samma ställe och sedan dragit slutsatsen att det finns ett samband. Det här är ett återkommande fenomen.

En skamfull död

De som sprider hatpropagandan önskar också ofta en skamlig död åt forskarna vid Luke. Hatretoriken sprids förutom på sociala medier också via till exempel mejl, telefonsamtal och polisanmälningar.
Fenomenet är inte nytt. Finlands viltcentral och Finlands Jägarförbund blir nu också i högre grad utsatta för samma hatretorik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter