Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD Lännen Media: Åbopolitikern Ilkka Kanerva vill begränsa utländska fastighetsköp

Ilkka Kanerva. ÅU-foto


Försvarsutskottets ordförande, riksdagsledamot Ilkka Kanerva (Saml) säger till Lännen Media att han vill begränsa utländska fastighetsköp på strategiska platser.
Kanerva kommenterar frågan med anledning av Centralkriminalpolisens operation i Åbolands skärgård där ett tiotal husrannsakningar har gjorts bland annat i bolaget Airiston Helmis fastigheter.
Enligt Centralkriminalpolisen handlar den pågående operationen om ett finländskt aktiebolag som misstänks för grovt skattebedrägeri, bokföringsbrott, grov penningtvätt och användning av illegal arbetskraft.
– Jag hade hoppats på snabbare lagberedning i den här frågan. Vi är säkert 10-20 år för sent ute. Vi borde inte tillåta att man säljer fastigheter vid strategiska platser till utlänningar, säger Ilkka Kanerva till Lännen Media.
Enligt Kanerva har det aktuella fallet väckt förundran i Åbo.
– Det har gjorts observationer och ryktats om det här fallet i flera års tid, säger Kanerva.
Riksdagsledamot Suna Kymäläinen (SDP) uppger till Lännen Media att hon genast misstänkte att Centralkriminalpolisens operation handlade om bolaget Airiston Helmi.
Polisen har inte bekräftat att det handlar om Airiston Helmi men utredningen verkar rikta sig mot bolagets fastigheter, säger Kymäläinen.
Kymäläinen har påtalat bolagets fastighetsaffärer i Åbolands skärgård sedan 2014.
– Bolaget (Airiston Helmi) har varit konkursmoget redan i flera års tid, men ändå har man köpt öar i närheten av djupa farleder, säger Kymäläinen till Lännen Media.
Centerns tidigare riksdagsledamot Mikko Kärnä anser att Centralkriminalpolisens operation i Åbolands skärgård har säkerhetspolitiska förtecken.
– Centralkriminalpolisen uppger fortfarande att det handlar om en utredning av skattebedrägeri. Det stämmer säkert, men skattebedrägeri och penningtvätt utreds inte under helger med kommandoluvor där hundratals tjänstemän använder sig av luftfartsutrustning och båtar, skriver Mikko Kärnä i ett pressmeddelande.
Enligt Kärnä har bolaget Airiston Helmi låtit installera radarutrustning och omvandlat en del av de uppköpta stränderna till hamnar som kan betjäna ryska u-båtar. Han säger sig bygga sina påståenden på anonyma källor som jobbar för Försvarsmakten. Kärnä har själv ett förflutet som kapten i Gränsbevakningsväsendet.
– Fallet Airiston Helmi är ett exempel på vårt grannlands förmåga och beredskap att påverka Finlands situation också militärt. Staten borde tvångsinlösa de områden som nu har sålts, säger Kärnä i pressmeddelandet.
SPT/ÅU

23.9.18 kl 17.50: artikeln förlängd med Mikko Kärnäs uttalanden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter