Förflytta dig till innehållet

Långväga gäster hittar till bed & breakfast i Västanfjärd — den gamla folkskolan gynnas av nya cykelrutten Kustrutten

En gamal bensinpump! Pasi Tamminen tar gärna emot ortsbornas gamla grejer. Foto: Emma Strömberg


En gammal gul bensinpump drar blickarna till sig när man kör in på gårdsplanen. På den blekgula ytterväggen hänger en liten skylt där det står Bed & Breakfast.
Här i Brännbodas gamla folkskola har Pasi Tamminen och Marja-Leena Jukka drivit restaurangen och bed and breakfast Kansakoulu i knappt två år.
Västanfjärdsborna Johanna Backman och Tommy Granqvist brukar besöka den gamla skolan flera gånger i veckan.
– Ägarna är ljuvliga och de har bra mat, säger Backman.
– Här får man Kimitoöns bästa pizzor, inflikar Granqvist.
De konstaterar att det inte finns någon annan plats att gå till i Västanfjärd. Alternativet är att ligga hemma på sofflocket.
– Det här är en samlingsplats, säger Backman.
Det finns en annan restaurang i Västanfjärd, Nati pub, men den är öppen bara på helgkvällar under
vintern.

Tapio Heino, Tommy Granqvist, Runa Heino och Johanna Backman dricker kaffe på Kansakoulu. De tycker att det är bra att det finns ett ställe att gå till i Västanfjärd. Foto: Emma Strömberg

Öppet alla dagar

Kansakoulu däremot är öppen alla dagar året om, vilket är väldigt sällsynt i skärgården.
Alla sovplatser är redan fullbokade under nästa jul. Påsken är också slutsåld. Det har kommit reservationer till morsdag, midsommar och till och med till självständighetsdagen i december.
– Högtiderna är väldigt viktiga för oss, säger Pasi Tamminen.
Alla möbler och föremål i restaurangen är sådant som ortsbor och andra har hämtat dit. Och de byts ut med jämna mellanrum.
Om en gäst ser något den gillar är det möjligt att plocka med sig om man hämtar nya möbler istället.
Pasi Tamminen visar upp stolar med smaragdgrön sammetssits som en Västanfjärdbo har snickrat själv och som änkan gav till restaurangen när mannen dött. En soffa i 60-talsstil i samma gröna sammetstyg finns vid bardisken.
– Den tidigare riksförlikningsmannen som har stuga här hämtade det där bordet, säger Pasi och pekar på en annan möbel.
Det enda de köpt nytt är köksredskapen och sängarna. Källaren är fylld med möbler som väntar på att komma till användning i restaurangen.

Kimitoön istället för Estland

Pasi Tamminen och Marja-Leena Jukka köpte den gamla folkskolan hösten 2016. Under vintern renoverade de hela byggnaden och öppnade till valborg 2017.
De är från Åbo, men planen var först att öppna ett bed and breakfast i Estland där de hade rest runt en del.
– Landsbygdsturism är starkt på uppgång där, berättar Pasi.

Pasi Tamminen och Marja-Leena Jukka driver restaurang och inkvartering.


Men slumpen förde dem mycket närmare hemstaden Åbo. En söndag i september för två och ett halvt år sedan fick de för sig att köra till Kimitoön och äta lunch där. Den enda restaurangen som var öppen var Kasnäs badhotell.
På tillbakavägen körde de genom Västanfjärd på vägen till Kokkila färja.
– Det enda jag visste om Västanfjärd var att tidigare minister Jan-Erik Enestam var från den här platsen.
– Jag googlade platsen och då dök det upp en annons om att en skola är till salu, berättar Pasi.
Dagen därpå åkte de tillbaka till Kimitoön för att se på skolan och lämnade ett bud på plats. De hade bara hunnit till Sagu innan de fick ett samtal om att deras bud accepterats.

Udda fåglar som finskspråkiga

När Marja-Leena Jukka och Pasi Tamminen flyttade till Västanfjärd möttes av viss förundran hos ortsborna, både på grund av att de var finskspråkiga och för att de tänkte öppna en restaurang i den gamla skolan.
– Det händer inte så ofta att finskspråkiga flyttar hit. Men vi blev väl emottagna, säger Pasi.
Först tyckte folk att det var väldigt konstigt att ge ett finskt namn till restaurangen på en helt svenskspråkig ort. Men Pasi förklarar att det var ett helt strategiskt beslut för att stället ska få bättre träffar på Google.
– När vi förklarade att vi också behöver andra kunder än ortsbor har de förstått.
Deras strategi har varit att inte ha adressen utskriven på plakaten om Kansakoulu som står längs vägarna. Då googlar folk stället för att ta reda på mera. På det sättet har restaurangen har stigit mycket i sökningar på Google.

Tony ”Tomppa” Merikivi blev sjukpensionär efter en olycka år 2010 som gav honom en hjärnskada. Nu jobbar han här på deltid: Det är roligt att ha något vettigt att göra. Foto: Emma Strömberg

Mathildedals framgång gynnar Kansakoulu

Det finns 14 platser för husbilar på gården. Men cykelrutten Kustrutten går förbi och även cyklister hittar hit, särskilt efter att Mathildedal blev ett så hett resemål.
– Mathildedals framgång har varit väldigt viktig för oss också, berättar Pasi Tamminen.
Mathildedal är en gammal bruksby i Salo som fått nytt liv när företagare har öppnat kaféer, restauranger, barer, hantverksbutiker och hotell där.
– Det är ett riktigt hipsterlandia.
Många cyklar den cirka 45 kilometer långa sträckan från Mathildedal till Västanfjärd, sover en natt i Kansakoulu och cyklar tillbaka nästa dag.
– Den här sträckan är extra fin för man ser havet under största delen av rutten.

Det finns sju sovrum och 28 sängplatser på bed and breakfast Kansakoulu. Foto: Emma Strömberg


Ungefär 40 procent av kunderna är ortsbor som kommer och äter på Kansakoulu, ungefär 40 procent är fritidsboende på orten och 20 procent är från andra håll i Finland och världen. Det är fritt fram att tälta eller hänga upp sin hängmatta på gården.
Innan jag åker iväg berättar Pasi hur bensinpumpen hittade till Kansakoulu.
En dag under första sommaren som restaurangen var öppen körde en traktor in på gården och lämnade den gamla bensinpumpen där. Den hade stått oanvänd i vid Västlax gamla lanthandel.
LÄS OCKSÅ
Tamminen har svaret på hur turismsäsongen kunde förlängas
Blir det något gindestilleri på Kalkholmen? Höga kostnader i Kimitoön bromsar planerna
 

Dela artikeln

0 kommentarer: “Långväga gäster hittar till bed & breakfast i Västanfjärd — den gamla folkskolan gynnas av nya cykelrutten Kustrutten

  1. Susanne Nyman skrev

    Oj vad fint att läsa att dom har blivit så väl mottagna trots att dom är finskspråkiga på en såpass svensk ort ❤️😊 Det ger liv åt västanfjärd och ju fler företag som kommer till ön ju bättre. Rolig ide’ dom har med möblerna

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter